Ciasto na pizzę bez wyrastania sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy chcemy zaoszczędzić nieco czasu w kuchni. Dzięki pominięciu etapu wrastania jest gotowe w kilka minut. Do tak przygotowanej bazy wystarczy dodać tylko ulubione składniki i ser. Jak zrobić domowy fast food?
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Składniki:
Sos:
Dodatki:
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość mieszamy.
Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy sól oraz oliwę. Mieszamy suche składniki i łączymy je z drożdżami. Tak powstałe ciasto zagniatamy. Powinno być elastyczne i gładkie. Jeśli masa klei nam się do rąk, można podsypać ją mąką.
Nagrzewamy piekarnik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (można użyć także specjalnego kamienia do wypieku pizzy). Na blaszce wykładamy lekko rozpłaszczone ciasto.
Passatę pomidorową mieszamy z ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość solimy i rozprowadzamy na cieście. Wierzch posypujemy serem i ulubionymi dodatkami. Blachę z pizzą wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut w 200 stopniach C.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.