Młoda kapusta - przepis na ekspresowy letni obiad. W połączeniu z młodymi ziemniaczkami tworzy duet idealny

Sezon na świeże warzywa właśnie się rozpoczął. Na bazarkach możemy dostać młodą kapustę, koperek, szczypior, truskawki i wiele innych pyszności. Dzieciństwo kojarzy mi się z ogórkami małosolnymi i właśnie młodą kapustką na gęsto. Dziś mam dla ciebie banalny przepis prosto z kuchni mojej mamy. Palce lizać!

Więcej domowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Młoda kapusta to ekspresowe danie dla zabieganych. Śmiało możesz zrobić ją wieczorem i podgrzać następnego dnia. W połączeniu z ziemniaczkami z koperkiem i jajkiem sadzonym jest czymś, co mogłabym jeść codziennie przez cały rok. Jej delikatny smak, zapach koperku i kremowość śmietany to must have każdego lata. Jeśli zastanawiasz się nad szybkim obiadem z warzywami w roli głównej to koniecznie sięgnij właśnie po nasz przepis. Do dzieła!

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Składniki:

  • Młoda kapusta (główka lub dwie)
  • Koper (2 pęczki)
  • Szczypiorek (opcjonalnie)
  • Śmietana 30 proc. (100 ml)
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Umyj i poszatkuj w cienkie paski kapustę. Przełóż do dużego garnka i dodaj 2-3 łyżeczki soli. Gotuj na najmniejszym ogniu. Kapusta w połączeniu z solą puści soki, dlatego nie dolewam wody.
  2. Następnie pokrój drobno koper i szczypiorek. Dodaj do gotującej kapusty.
  3. Gdy kapusta będzie już miękka dopraw przyprawami i wymieszaj.
  4. Na sam koniec zalej śmietanką.

Domowa kapusta to smaki bez, których lato nie może istnieć. Jak widzisz to banalny przepis, który zrobisz dosłownie w dwa kwadranse. Z tych kilku składników wyczarujesz niebiański obiad. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA