Kotlety mielone - przepis na ekspresowy obiad. Trik z zimną wodą sprawi, że będą puszyste

Mielone to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Kochają je zarówno mali jak i duzi. W połączeniu z mizerią i młodymi ziemniaczkami z koperkiem tworzą zgrany duet. Dziś banalny przepis na obiad dla zabieganych.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Trik z zimną wodą dodaje kotletom puszystości i delikatności. Na pół kilo mięsa dodajemy 50 ml zimnej wody, wypróbuj ten patent i sam przekonaj się jak doskonałe kotleciki wychodzą. Sezon na ogórki i młode ziemniaczki trwa w najlepsze, a więc do domowych mielonych zaserwuj swojej rodzinie mizerię i ziemniaki. Świetny pomysł na błyskawiczny obiad dla tych małych i dużych. Gwarantujemy, że każdy z ochotą sięgnie po dokładkę. Do dzieła!

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • Mięso mielone (500g)
  • Kajzerka
  • Mleko
  • Zimna woda (50 ml)
  • Bułka tarta
  • Cebula (1 sztuka)
  • Przyprawy- pieprz, sól, czosnek, majeranek, dodaj to, co lubisz
  • Olej do smażenia
  • Jajko

Przygotowanie:

  1. Cebulkę pokrój i podsmaż. Kajzerkę namocz w mleku, odstaw na 10-15 min.
  2. W dużej misce wymieszaj mięso z jajkiem, przyprawami, cebulką, odciśnięta z mleka kajzerką. . Podczas wyrabiania rękoma kotletów dodawaj stopniowo zimną wodę (50ml).
  3. Z tak przygotowanej masy uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron.

Domowe mielone to klasyk kuchni każdej pani domu. Nie znam osoby, która nie zna ich smaku, aromatu. Kojarzą mi się z moją babcią oraz obiadami w jej domu. Zimą chętnie je zjadam z buraczkami, a latem z mizerią. Klasyk, który koniecznie musisz ulepszyć naszym trikiem. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.