Więcej przepisów na szybie ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szarlotka sypana to ciasto, które nie może się nie udać. To dużo prostsza wersja tradycyjnej szarlotki, wiele osób także uważa, że smaczniejsza. Dziś mamy dla ciebie przepis na szybkie ciasto z jabłkami, które udoskonali swoim smakiem twój długi weekend oraz wiele innych okazji.
Szarlotka sypana - przepis na ciasto last minute, w sam raz na długi weekend
Składniki:
- ok. 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 1 szklanka kaszy manny
- 170 g zmrożonego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cynamonu
Szarotka sypana - sposób wykonania:
- Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń nasionka. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż je do miski i dodaj cynamon. Dokładnie wymieszaj.
- Wszystkie suche składniki umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki równomiernie się połączyły. Następnie podziel je na trzy równie części.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia lub tortownicę i dno wyłóż papierem, boki zaś wysmaruj masłem.
- Na dno tortownicy wsyp pierwszą część sypkich składników i dodaj połowę startych jabłek z cynamonem. Wyrównaj tę warstwę i dodaj drugą część suchych składników. Następnie połóż resztę owoców i wsyp ostatnią sypką część ciasta.
- Bezpośrednio na wierzch ciasta zetrzyj mocno schłodzone masło. Postaraj się, by masło było rozłożone równomiernie.
- Szarlotkę sypaną piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Pozostaw do ostygnięcia i ciesz się pysznym, wilgotnym ciastem z jabłkami.
Jeśli kochasz szybkie ciasta z owocami, przepis na szarlotkę sypaną jest w sam raz dla ciebie. Zrób ją koniecznie dziś albo jutro i ciesz się przepysznym deserem do popołudniowej mrożonej kawki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.