• Link został skopiowany

Chłodnik ogórkowy - przepis na błyskawiczny obiad. Idealny na upalne, letnie dni

Obiad latem? W takie upały najlepiej sprawdzi się coś lekkiego, idealnie by było gdyby dodatkowo chłodził od środka. Postaw na chłodnik, szybką sałatkę lub świeże warzywa. Ekspresowe obiady, lekkie dania to czegoś, czego szukamy w takie dni jak dziś.
chłodnik ogórkowy
Justyna Troc / shutterstock.com

Więcej pomysłów na obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Chłodnik ogórkowy to jedno z szybszych dań, które możesz zaserwować całej rodzinie. Jest sycąca, orzeźwiająca i smakuje genialnie w letni dzień. Możesz podać z dużą ilością koperku oraz młodych ziemniaczków. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Zazwyczaj robiona z botwinki, ale my mamy przepis na ogórkowy. Do dzieła!

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Składniki:

  • Ogórki gruntowe (300g)
  • Maślanka (1.5 litra)
  • Koper (duży pęczek)
  • Szczypiorek (duży pęczek)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż na durszlak, aby ściekła z nich woda.
  2. Następnie maślankę przelej do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki, posiekany koperek i szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem.
  3. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Domowy chłodnik idealnie smakuje z młodymi ziemniakami. Ugotuj wcześniej i podawać ze schłodzoną zupą. Duża ilość koperku dodaje aromatu oraz smaku.  Jajka na twardo będą równie dobrym dodatkiem do chłodnika. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki oraz chłodzi od środka. Smacznego!

Więcej o: