Zupa wiśniowa - letni, słodki obiad. Kwintesencja wakacji i smaku dzieciństwa

Jeśli miałabym wskazać jedno danie kojarzące mi się z dzieciństwem i wakacjami to zdecydowanie byłaby zupa wiśniowa. Jej słodki zapach i smak do dziś mam głęboko w swojej pamięci. To kwintesencja lata zamknięta na talerzu. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłeś zupy na słodko to koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Uwielbiam gotować latem, świeże warzywa i owoce umożliwiają przyrządzanie zdrowych i pożywnych potraw. Śmiało można wymyślać ciekawe posiłki i przemycać do swojej kuchni pyszne jedzonko. Zupy latem to idealny pomysł, są pożywne, lekkie i bardzo sycące. Dziś przepis na zupę wiśniową, słodką, delikatną, zasmakuje zarówno tym małym jak i większym. Do dzieła!

Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników

Składniki:

  • Wiśnie (600g)
  • Śmietanka 30 % (100 ml)
  • Cukier (2-3 łyżki)
  • Mąka ziemniaczana (łyżka)
  • Sól (niecała łyżeczka)
  • Cynamon (laska)
  • Goździki (opcjonalnie)
  • Makaron (300g)

Przygotowanie:

  1. Jeśli masz możliwość to wydryluj wiśnie. Zalej je wodą, dodaj cynamon, sól, cukier oraz goździki. Gotuj około 20-30 min.
  2. Możesz w międzyczasie ugotować makaron, który dodasz do zupy.
  3. Następnie połącz mąkę ziemniaczaną wraz ze śmietanką i dodaj do gotującej się zupy.

Zupa wiśniowa najlepiej smakuje podana z makaronem, nie może być za gorąca. To idealny przepis dla łasuchów, które mogą jeść słodycze przez cały dzień. Banalnie prosty przepis, który zasmakuje każdemu. Smacznego!

Więcej o: