Więcej podobnych treści znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czyszczenie przypalonych naczyń i innych, równie brudnych przyborów kuchennych, potrafi być prawdziwą zmorą. Ale na szczęście jest tanie i skuteczne rozwiązanie, które warto wykorzystać w swojej kuchni. Do wyczyszczenia garnków warto wykorzystać sól. Ta niepozorna substancja potrafi zdziałać cuda i doczyścić nawet największe zabrudzenia.
Jak wyczyścić przypalone garnki i patelnie solą? Wsyp na dno naczynia szklankę soli i zalej trzema szklankami wody. Pozostaw mieszankę na przynajmniej sześć godzin (najlepiej na noc). Wylej miksturę, a naczynie umyj dokładnie wodą z płynem do naczyń. Jeśli wciąż są zabrudzenia, powtórz proces, ale tym razem wodę z solą zagotuj.
Można też czyścić naczynia solą na sucho. Jak? Należy posypać brudne miejsce solą i szorować do czysta. Warto jednak pamiętać o pewnej zasadzie: na sucho czyścimy głównie naczynia żeliwne i że stali nierdzewnej. Inne (np. emaliowane) mogą się zniszczyć pod wpływem szorowania.
Ale soli można użyć do czyszczenia innych powierzchni. Zobacz, jakie jeszcze ma zastosowania.
Za pomocą soli kuchennej możesz także wyczyścić następujące przedmioty: