-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na rosół z pieczonych warzyw jak u mamy. Tajemnica smaku tkwi także w mięsie
Przepis na rosół z pieczonych warzyw jak u mamy. Tajemnica smaku tkwi także w mięsie
Rosół to zupa, która pojawia się w polskich domach od pokoleń. Mogłoby się wydawać, że to zły pomysł na upały, ale nic bardziej mylnego. Świetna, lekka i z pieczonych warzyw, a do tego pysznie smakuje - jak u mamy! Jak sprawić, żeby była idealna? Sprawdźcie nasz przepis na rosół.
Zupy są skarbnicą zdrowia - znakomicie sycą i rozgrzewają w chłodniejsze dni. Wśród najpopularniejszych znajdziemy oczywiście rosół! Przez wielu kojarzony jest on z magicznymi mocami przypisywanymi przez nasze babcie i mamy. W polskich domach traktuje się go również jak lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości - od problemów żołądkowych po bóle gardła. Trzeba przyznać, że zupa ta świetnie radzi sobie m.in. w łagodzeniu stanów zapalnych i ułatwia trawienie. Zrobiliście się głodni? Przedstawiamy przepis na rosół!
Zobacz wideo Czy rosół leczy przeziębienie? [NaZdrowie]
Przepis na rosół. Idealnie przygotowana zupa smakuje jak u mamy
Składniki:
- 1,5 - 2 kg miksu skrzydełek i udek z kurczaka,
- około 1 kg pręgi wołowej,
- szyja z indyka,
- 5 l wody,
- 5 marchwi,
- pół korzenia selera,
- 3 pietruszki,
- 2 duże cebule,
- 1 por,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk.
Wykonanie:
- Na początku czyścimy kurczaka, usuwając nadmiar tłuszczu.
- Umytą pręgę wołową wkładamy do garnka razem z kurczakiem i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem do momentu zagotowania, następnie zmniejszamy ogień. W międzyczasie zbieramy szumowiny, czyli pianę, która powstanie w trakcie.
- W kolejnym etapie zabieramy się za warzywa. Obieramy pietruszkę, seler i marchewkę, którą przepoławiamy na pół. Pora kroimy wzdłuż. Warzywa układamy na brytfannie i wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Ważne, żeby się podpiekły, ale nie spaliły. Rosół z pieczonych warzyw będzie smakował wybornie.
- Cebulę dzielimy na pół i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Robimy to do momentu zarumienienia, przez około 2 minuty.
- Gdy mięso będzie już miękkie, po około półtorej godziny dorzucamy do niego warzywa oraz sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Zostawiamy na małym ogniu na kolejną godzinę.
- Rosół świetnie smakuje podawany z makaronem i natką pietruszki. Smacznego!
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.