Sezon na kurki w pełni. Te popularne grzyby możemy zbierać już od początku lata, a na ten moment czekają wszyscy smakosze grzybów. Pieprznik jadalny jest wykorzystywany do omletów, sosów, farszy, ale również możemy go marynować. Jednak musimy uważać, ponieważ po przyrządzeniu potrawy, może się okazać, że smak grzyba ma w sobie gorycz.
Kurki goszczą na stołach bardzo często. Nietrudno znaleźć osoby, które uwielbiają smak tych grzybów. Niestety czasem możemy usłyszeć głosy, że smak potraw z pieprznikiem jadalnym ma gorzkawy smak.
Powodów na to jest kilka. Pierwszym jest pochodzenie grzybów. Jeśli są one z lasów iglastych lub zbierane są w okresie suszy i upałów, możemy spotkać się z goryczą. Kolejnym powodem jest zbyt długi okres przechowywania ich. Miłośnicy kurek na pewno nie chcą czuć tego smaku, ponieważ może popsuć to całe danie.
Sprawdzonym sposobem na gorycz jest wymoczenie grzybów w mleku. Oczywiście uprzednio musimy odpowiednio przygotować je w kąpieli mlecznej. Aby kurki były najlepsze, w pierwszej kolejności wymocz je w wodzie z solą i dokładnie oczyść z liści i piasku. Kąpiel w mleku powinna trwać około 1,5 godziny. Jeśli nie mamy mleka lub chcemy użyć czegoś innego, to sprawdzonym sposobem jest namoczenie grzybów w chłodnej wodzie. Efekt będzie bardzo podobny, jakbyśmy użyli mleka.
Aby kurki po odmrożeniu cieszyły nas jak najlepszym smakiem, przed dokonaniem tej czynności należy poddać je krótkiej obróbce cieplnej. Dzięki temu grzyby nie powinny być gorzkie. Oczyszczone z piasku i innych nieczystości blanszujemy we wrzątku. Po tym procesie możemy przystąpić do mrożenia.