Cukinia, a inaczej kabaczek swoim wyglądem przypomina ogórka szklarniowego. Jest to jednak odmiana dyni zwyczajnej. Można z niej robić wiele potraw, ale dziś skupimy się na przepisie na placki od Ewy Wachowicz, która podzieliła się swoim przepisem na cukiniowe racuchy w 192. odcinku programu "Ewa Gotuje".
Zobacz wideo
Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Placki z cukinii nelea33/shutterstock
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki mąki,
- 1 garść koperku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj, odetnij końce i bez obierania zetrzyj na tartce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do wcześniej przygotowanej masy.
- Następnie wsyp mąkę, koperek, jajka oraz jogurt i przypraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj, by połączyć składniki.
- Na patelni rozgrzej olej, łyżką nabierz gotowego ciasta i ułóż na patelni, formując płaskie placuszki.
- Smaż z dwóch stron na złoty kolor, a po zdjęciu z patelni odsącz z nadmiaru oleju, kładąc na papierowy ręcznik.
- Podawaj z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Dla lepszego efektu udekoruj koperkiem. Smacznego!
Dodatki pasujące do cukinii
Placki z cukinii nie muszą składać się tylko z tego warzywa. Ich smak dobrze komponuje się z marchewką, ziemniakami, a nawet burakami, które nie tylko zmienią smak potrawy, a także i jej kolor, dzięki czemu podanie go będzie dużo ciekawsze.
Oprócz warzyw do placków dobrze pasują sosy, które możemy zrobić w domu. Przykładem jest sos jogurtowy, śmietanowy, albo koperkowy. Aby jeszcze bardziej urozmaicić potrawę, możemy dodać do niej przygotowanego kurczaka lub wędzonego łososia. Takie mięso nada inny, oryginalny smak i będzie dobrym dodatkiem do obiadu.