Przepis na placki z cukinii Ewy Wachowicz. W sam raz na lekki, letni obiad

Placki z cukinii to bardzo prosty, a zarazem sycący i szybki sposób na obiad. Dodanie do niego sezonowych warzyw sprawi, że smak będzie smaczniejszy. Potrzebujesz tylko kilku składników, aby przygotować to pyszne danie.

Cukinia, a inaczej kabaczek swoim wyglądem przypomina ogórka szklarniowego. Jest to jednak odmiana dyni zwyczajnej. Można z niej robić wiele potraw, ale dziś skupimy się na przepisie na placki od Ewy Wachowicz, która podzieliła się swoim przepisem na cukiniowe racuchy w 192. odcinku programu "Ewa Gotuje".

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki z cukiniiPlacki z cukinii nelea33/shutterstock

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 garść koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, odetnij końce i bez obierania zetrzyj na tartce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do wcześniej przygotowanej masy.
  4. Następnie wsyp mąkę, koperek, jajka oraz jogurt i przypraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj, by połączyć składniki.
  5. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nabierz gotowego ciasta i ułóż na patelni, formując płaskie placuszki.
  6. Smaż z dwóch stron na złoty kolor, a po zdjęciu z patelni odsącz z nadmiaru oleju, kładąc na papierowy ręcznik.
  7. Podawaj z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Dla lepszego efektu udekoruj koperkiem. Smacznego!

Dodatki pasujące do cukinii

Placki z cukinii nie muszą składać się tylko z tego warzywa. Ich smak dobrze komponuje się z marchewką, ziemniakami, a nawet burakami, które nie tylko zmienią smak potrawy, a także i jej kolor, dzięki czemu podanie go będzie dużo ciekawsze. 

Oprócz warzyw do placków dobrze pasują sosy, które możemy zrobić w domu. Przykładem jest sos jogurtowy, śmietanowy, albo koperkowy. Aby jeszcze bardziej urozmaicić potrawę, możemy dodać do niej przygotowanego kurczaka lub wędzonego łososia. Takie mięso nada inny, oryginalny smak i będzie dobrym dodatkiem do obiadu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.