Placki z cukinii to bardzo prosty, a zarazem sycący i szybki sposób na obiad. Dodanie do niego sezonowych warzyw sprawi, że smak będzie smaczniejszy. Potrzebujesz tylko kilku składników, aby przygotować to pyszne danie.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Cukinia, a inaczej kabaczek swoim wyglądem przypomina ogórka szklarniowego. Jest to jednak odmiana dyni zwyczajnej. Można z niej robić wiele potraw, ale dziś skupimy się na przepisie na placki od Ewy Wachowicz, która podzieliła się swoim przepisem na cukiniowe racuchy w 192. odcinku programu "Ewa Gotuje".
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Placki z cukiniinelea33/shutterstock
Składniki:
1 duża cukinia,
2 jajka,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
4 łyżki mąki,
1 garść koperku,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cukinie umyj, odetnij końce i bez obierania zetrzyj na tartce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do wcześniej przygotowanej masy.
Następnie wsyp mąkę, koperek, jajka oraz jogurt i przypraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj, by połączyć składniki.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką nabierz gotowego ciasta i ułóż na patelni, formując płaskie placuszki.
Smaż z dwóch stron na złoty kolor, a po zdjęciu z patelni odsącz z nadmiaru oleju, kładąc na papierowy ręcznik.
Podawaj z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Dla lepszego efektu udekoruj koperkiem. Smacznego!
Dodatki pasujące do cukinii
Placki z cukinii nie muszą składać się tylko z tego warzywa. Ich smak dobrze komponuje się z marchewką, ziemniakami, a nawet burakami, które nie tylko zmienią smak potrawy, a także i jej kolor, dzięki czemu podanie go będzie dużo ciekawsze.
Oprócz warzyw do placków dobrze pasują sosy, które możemy zrobić w domu. Przykładem jest sos jogurtowy, śmietanowy, albo koperkowy. Aby jeszcze bardziej urozmaicić potrawę, możemy dodać do niej przygotowanego kurczaka lub wędzonego łososia. Takie mięso nada inny, oryginalny smak i będzie dobrym dodatkiem do obiadu.