Bubble tea można przyrządzić w domu! I to niedrogo

Bubble tea jest to znana i lubiana herbata, którą można kupić dosłownie w każdej galerii handlowej i w kawiarniach. Nawet jeśli jej nie próbowałeś, to na pewno kojarzysz ją przez charakterystyczny wygląd. Jej wielką zaletą jest to, że dzięki różnym wariantom smakowym nie może się znudzić. Zrobienie ten herbaty jest proste, dlatego spróbuj stworzyć ją sam z naszym przepisem.

Bubble tea pochodzi z Tajwanu, jednak nie wiadomo dokładnie, jak została stworzona, wersji tej historii są dwie. Jedna z nich mówi o tym, że herbatę stworzył Tu Tsong He, założyciel herbaciarni Hanlin Tea Room. Podobno mężczyzna zainspirował się kuleczkami tapioki, które widział na lokalnym targu. Aby sprawdzić, czy mogą one do czegoś pasować, dodał je do zielonej herbaty i tak powstała słynna bubble tea. Natomiast druga historia mówi, że to herbaciarnia Chun Shui Tang i Lin Hsiu Hui są prekursorkami tego przepisu. Prawdopodobnie kobieta dodała kulki tapioki do herbaty Assam podczas jednego ze spotkań zarządu. Napój ten zachwycił wszystkich i został dodany do menu herbaciarni.

Czym dokładniej jest bubble tea?

Napój tworzony jest na bazie herbaty, zazwyczaj zielonej lub czarnej z dodatkiem owocowych kulek, które robione są z tapioki. Dodatkowo można do niej dodać słodkie żelki, galaretki i owoce. Najczęściej podawana jest na zimno, z dodatkiem mleka. Występuje w wielu różnych wersjach smakowych i można, dodać do niej cokolwiek się chce, nawet bitą śmietanę.

Skąd wziąć kuleczki tapioki?

Możliwości są dwie. Kuleczki możesz kupić w sklepie herbacianym, sklepiku ze zdrową żywnością, markecie z produktami azjatyckimi lub możesz poszukać ich w internecie. W zależności od firmy jak i wagi produktu ceny wahają się od 10 zł do nawet 70 zł. Jednak można zrobić je własnoręcznie w domu. Samodzielne podjęcie się zrobienia ich będzie nie lada wyzwaniem, ale za to miłym i ciekawym doświadczeniem.

Jak zrobić domowe kuleczki tapioki?

Składniki

  • 300 g skrobi z manioku, czyli tapioki,
  • 300 ml wody, jeśli chcesz, aby kulki były bez smaku,
  • 300 ml soku owocowego, jeśli chcesz, aby kulki miały smak,
  • barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej sok owocowy, dodaj 1,5 łyżki tapioki i kilka kropli barwnika. Rozgrzej składniki na małym ogniu i wszystko z sobą wymieszaj.
  2. Gdy zrobi się gęsty kisiel, ściągnij garnuszek z ognia. Do tak zrobionej masy dodaj resztę skrobi i wymieszaj. Masa musi ostygnąć do momentu, aż będziesz mógł jej dotknąć.
  3. Wyłóż masę na wcześniej posypany skrobią blat lub stolnicę. Wyrabiaj ciasto tak, aby wchłonęło jak najwięcej skrobi, jego konsystencja ma być elastyczna.
  4. Wyrobioną masę podziel na części, z których formować będziesz wałki. Następnie wykrawaj z nich małe części, z których urabiać będziesz małe kulki. Tworzone kuleczki oprósz mąką, aby nie przyklejały się do siebie.
  5. Zagotuj wodę w garnku i wsyp do niej wcześniej wyrobione kuleczki. Gotuj je na średnim ogniu do momentu, gdy stracą swoją mączną teksturę i staną się bardziej przezroczyste i gumowate.
  6. Odcedź ugotowane kulki i wsyp do zimnej wody z lodem, aby zaprzestać proces gotowania.

TapiokaTapioka Fot. Kamila Kubat / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić domową bubble tea?

Składniki

  • ugotowane kuleczki tapioki,
  • 200 ml schłodzonego naparu z herbaty zielonej lub czarnej,
  • 50 ml zimnego mleka,
  • kostki lodu,
  • 2 łyżki soku owocowego.

Sposób przygotowania

  1. Zaparz swoją ulubioną herbatę, a następnie odstaw do schłodzenia.
  2. Kuleczki tapioki ugotuj tak, jak jest na opakowaniu lub z naszego przepisu, który znajdziesz wyżej.
  3. Do wysokiej szklanki wsyp kuleczki i ulubione dodatki, które wybrałeś, a następnie zalej całość naparem herbacianym.
  4. Dodaj syrop owocowy, mleko oraz kostki lodu, całość wymieszaj. Gotowe!

Wygląd bubble tea jest naprawdę ciekawy, dlatego najlepiej ją podawać w wysokiej przezroczystej szklance. Cała frajda jest, gdy do wypicia użyjesz grubej słomki. Dzięki temu nie tylko wypijesz napój, ale też wciągniesz znajdujące się na dnie kulki. Jeśli nie lubisz mleka, lub nie smakuje ci wersja mleczna tego napoju, po prostu go nie dodawaj. Wtedy też smakuje bardzo dobrze.

Więcej o: