Bubble tea pochodzi z Tajwanu, jednak nie wiadomo dokładnie, jak została stworzona, wersji tej historii są dwie. Jedna z nich mówi o tym, że herbatę stworzył Tu Tsong He, założyciel herbaciarni Hanlin Tea Room. Podobno mężczyzna zainspirował się kuleczkami tapioki, które widział na lokalnym targu. Aby sprawdzić, czy mogą one do czegoś pasować, dodał je do zielonej herbaty i tak powstała słynna bubble tea. Natomiast druga historia mówi, że to herbaciarnia Chun Shui Tang i Lin Hsiu Hui są prekursorkami tego przepisu. Prawdopodobnie kobieta dodała kulki tapioki do herbaty Assam podczas jednego ze spotkań zarządu. Napój ten zachwycił wszystkich i został dodany do menu herbaciarni.
Napój tworzony jest na bazie herbaty, zazwyczaj zielonej lub czarnej z dodatkiem owocowych kulek, które robione są z tapioki. Dodatkowo można do niej dodać słodkie żelki, galaretki i owoce. Najczęściej podawana jest na zimno, z dodatkiem mleka. Występuje w wielu różnych wersjach smakowych i można, dodać do niej cokolwiek się chce, nawet bitą śmietanę.
Możliwości są dwie. Kuleczki możesz kupić w sklepie herbacianym, sklepiku ze zdrową żywnością, markecie z produktami azjatyckimi lub możesz poszukać ich w internecie. W zależności od firmy jak i wagi produktu ceny wahają się od 10 zł do nawet 70 zł. Jednak można zrobić je własnoręcznie w domu. Samodzielne podjęcie się zrobienia ich będzie nie lada wyzwaniem, ale za to miłym i ciekawym doświadczeniem.
Składniki
Sposób przygotowania
Składniki
Sposób przygotowania
Wygląd bubble tea jest naprawdę ciekawy, dlatego najlepiej ją podawać w wysokiej przezroczystej szklance. Cała frajda jest, gdy do wypicia użyjesz grubej słomki. Dzięki temu nie tylko wypijesz napój, ale też wciągniesz znajdujące się na dnie kulki. Jeśli nie lubisz mleka, lub nie smakuje ci wersja mleczna tego napoju, po prostu go nie dodawaj. Wtedy też smakuje bardzo dobrze.