Dodaj do zalewy ten składnik. Marynowane grzyby nabiorą smaku

Sezon na grzyby powoli się rozpoczyna i można już myśleć o tym jak wykorzystać zbiory. Marynowanie to najpopularniejsza forma przetrzymywania ich na wiele miesięcy. Dla smakoszy grzybów mamy coś wyjątkowego, coś, co nada im ciekawszego aromatu.

Octowa zalewa to wieloletni sposób marynowania grzybów, o którym pamiętają nawet nasze babcie. Nie oznacza to jednak, że nie można go trochę podrasować. Dodanie jednego składnika nie tylko delikatnie zmieni smak zalewy, a także wydobędzie z grzybów to, co najlepsze. Mowa tu o papryce chili. Nawet jeśli nie mamy tu fanów takiego dodatku, to spróbowanie tego sposobu i gotowych grzybów na pewno nie zaszkodzi.

Zalewa z dodatkiem chili - przepis

Składniki

  • szklanka octu 10%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 1 cebula,
  • 4 papryczki chili.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Do garnka wlej wodę oraz ocet. Dodaj cebulę, sól, cukier, oraz resztę przypraw. Gotuj przez około 15 minut.
  2. Papryczki umyj i pokrój, dodaj do zalewy, a następnie wlej ją do słoików, w których czekają już ułożone grzyby. Płyn ma całkowicie je zakryć.
  3. Słoiki szczelnie zakręć, zapasteryzuj. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Pierwszym jest włożenie słoików do nagrzanego do 110°C piekarnika na 20 minut. Drugą techniką jest wyłożenie garnka ścierką i zalanie go do 1/3 jego wysokości, a następnie umieszczenie w nim słoików. Należy je gotować około 20 minut.

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Pierwszym krokiem jest oczyszczenie grzybów na sucho. Szczoteczką usuń wszystkie nieczystości, ziemię, liście i mech. Następnie opłucz je pod zimnym strumieniem wody. Większe okazy pokrój na mniejsze, tak aby wszystkie były równej wielkości. Tak przygotowane grzyby wystarczy ułożyć w słoikach, dodać przyprawy i zalać zalewą.

Więcej o: