Octowa zalewa to wieloletni sposób marynowania grzybów, o którym pamiętają nawet nasze babcie. Nie oznacza to jednak, że nie można go trochę podrasować. Dodanie jednego składnika nie tylko delikatnie zmieni smak zalewy, a także wydobędzie z grzybów to, co najlepsze. Mowa tu o papryce chili. Nawet jeśli nie mamy tu fanów takiego dodatku, to spróbowanie tego sposobu i gotowych grzybów na pewno nie zaszkodzi.
Zalewa z dodatkiem chili - przepis
Składniki
- szklanka octu 10%,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 1 cebula,
- 4 papryczki chili.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Do garnka wlej wodę oraz ocet. Dodaj cebulę, sól, cukier, oraz resztę przypraw. Gotuj przez około 15 minut.
- Papryczki umyj i pokrój, dodaj do zalewy, a następnie wlej ją do słoików, w których czekają już ułożone grzyby. Płyn ma całkowicie je zakryć.
- Słoiki szczelnie zakręć, zapasteryzuj. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Pierwszym jest włożenie słoików do nagrzanego do 110°C piekarnika na 20 minut. Drugą techniką jest wyłożenie garnka ścierką i zalanie go do 1/3 jego wysokości, a następnie umieszczenie w nim słoików. Należy je gotować około 20 minut.
Jak przygotować grzyby do marynowania?
Pierwszym krokiem jest oczyszczenie grzybów na sucho. Szczoteczką usuń wszystkie nieczystości, ziemię, liście i mech. Następnie opłucz je pod zimnym strumieniem wody. Większe okazy pokrój na mniejsze, tak aby wszystkie były równej wielkości. Tak przygotowane grzyby wystarczy ułożyć w słoikach, dodać przyprawy i zalać zalewą.