Placki bananowe w pięć minut. Będą superdelikatne, jeśli dodasz lekko gazowany napój

Placki bananowe to nie tylko świetny pomysł na śniadanie, lecz także smaczna opcja do lunchboxa oraz idealna propozycja na podwieczorek. Przepis jest banalny, a wykonanie delikatnych placuszków zajmie mniej więcej pięć minut. Jednak jeśli zamienimy mleko na kefir, smak i tekstura z pewnością na tym zyskają.
Zobacz wideo

Placki bananowe to chyba najlepsza opcja śniadaniowa, kiedy mamy ochotę na coś szybkiego i słodkiego. Do tej pory robiłam placuszki bananowe na mleku, były naprawdę pyszne, ale ostatnio postanowiłam dodać kefir zamiast mleka (tak też kiedyś zrobiłam racuszki) i muszę przyznać, że wyszły boskie. Delikatne i rozpływające się w ustach placki zniknęły w mig z talerza, a ja chyba odkryłam sekret idealnego śniadania.

Placki bananowe - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 średnie jajka
  • ok. 0,5 szklanki kefiru
  • 1 szklanka mąki (najlepiej pszennej, ale może być także orkiszowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody kuchennej
  • 2-3 kropelki esencji waniliowej (możesz pominąć)
  • odrobina cukru (jeśli słodycz bananów ci nie wystarcza)

Placki bananowe - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miseczkę i włóż do niej obrane banany. Dodaj cukier oraz esencję waniliową i całość rozgnieć widelcem, by uzyskać słodką papkę. Następnie dodaj jajka i ponownie całość wymieszaj.
  2. Do bananów przesiej mąkę, dodaj kefir oraz sodę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Możesz na chwilę odstawić miskę z ciastem, by gluten zawarty w mące spęczniał, ale nie jest to konieczne.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła (jeśli używasz patelni teflonowej, nie musisz jej natłuszczać). Za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj na patelnię porcję ciasta na placuszki i smaż je na niewielkim ogniu, aż z obu stron będą złote i apetyczne.

Placuszki bananowe z tego przepisu smakują bosko od razu z patelni, ale jeśli zdążysz odłożyć je na talerz, polecam oprószyć je cukrem pudrem i dodać ulubione owoce lub konfiturę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.