Placki bananowe to chyba najlepsza opcja śniadaniowa, kiedy mamy ochotę na coś szybkiego i słodkiego. Do tej pory robiłam placuszki bananowe na mleku, były naprawdę pyszne, ale ostatnio postanowiłam dodać kefir zamiast mleka (tak też kiedyś zrobiłam racuszki) i muszę przyznać, że wyszły boskie. Delikatne i rozpływające się w ustach placki zniknęły w mig z talerza, a ja chyba odkryłam sekret idealnego śniadania.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Kruchy wypiek z sezonowymi owocami
Placki bananowe - przepis
Potrzebne składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 średnie jajka
- ok. 0,5 szklanki kefiru
- 1 szklanka mąki (najlepiej pszennej, ale może być także orkiszowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody kuchennej
- 2-3 kropelki esencji waniliowej (możesz pominąć)
- odrobina cukru (jeśli słodycz bananów ci nie wystarcza)
Placki bananowe - sposób wykonania:
- Przygotuj miseczkę i włóż do niej obrane banany. Dodaj cukier oraz esencję waniliową i całość rozgnieć widelcem, by uzyskać słodką papkę. Następnie dodaj jajka i ponownie całość wymieszaj.
- Do bananów przesiej mąkę, dodaj kefir oraz sodę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Możesz na chwilę odstawić miskę z ciastem, by gluten zawarty w mące spęczniał, ale nie jest to konieczne.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła (jeśli używasz patelni teflonowej, nie musisz jej natłuszczać). Za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj na patelnię porcję ciasta na placuszki i smaż je na niewielkim ogniu, aż z obu stron będą złote i apetyczne.
Mole spożywcze to zmora. Poznaj trzy skuteczne sposoby na walkę z owadami
Placuszki bananowe z tego przepisu smakują bosko od razu z patelni, ale jeśli zdążysz odłożyć je na talerz, polecam oprószyć je cukrem pudrem i dodać ulubione owoce lub konfiturę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.