Nękają cię mole spożywcze? Zobacz, jak się ich prosto i tanio pozbyć z kuchni na dobre

Mole spożywcze to małe, ale uciążliwe owady. Potrafią skazić różne produkty spożywcze, a co za tym idzie, narazić nas na straty. Na szczęście są skuteczne i tanie sposoby, aby pozbyć się tych insektów. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych artykułów z poradami domowymi znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Mole spożywcze to małe owady, które mogą zalęgnąć się w takich produktach jak: mąki, kasze, ryż, płatki, ziarna zbóż, orzechy, migdały, pieczywo, cukier, a nawet suszone grzyby. Zdarza się, że mole przynosimy już ze sklepu. Ale to nie znaczy, że trzeba pozwolić im żerować do woli. Wręcz przeciwnie - z molami da się skutecznie walczyć. Jak? Wypróbujcie nasze patenty.

Mole spożywcze nie dają ci żyć? Zobacz, jak się ich pozbyć

Walkę z molami spożywczymi zacznij od podstaw - wyrzuć każdy produkt, w którym zauważysz ślady ich bytowania (jaja, oprzęd, same mole). Wszystkie szafki i półki umyj dokładnie wodą z mydłem. Następnie przetrzyj szafki szmatką nasączoną odrobiną octu (najlepiej jabłkowego). Możesz dodać też odrobinę olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego lub cytrusowego. Inne sposoby na mole spożywcze:

  • umieść w szafkach gazik nasączony aromatem waniliowym bądź lawendowym (możesz też kupić specjalne saszetki z zapachową mieszanką ziół),
  • w szafkach możesz rozłożyć też skórki z pomarańczy, a także nasiona goździków czy ziół takich jak: jałowiec, kminek czy liście laurowe,
  • umieść produkty sypkie i suche w szczelnych opakowaniach, np. szklanych słojach,
  • włóż do opakowań z produktami jeden czy dwa liście laurowe (spokojnie, nie zmienią zapachu czy smaku produktów).

Oczywiście w przypadkach skrajnych, gdy powyższe sposoby nie działają, kup specjalny środek przeznaczony do walki z molami. Tylko dokładnie zapoznaj się z jego składem i sposobem użytkowania, aby nie zaszkodzić sobie i innym domownikom. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.