Potrzebujesz przepisu na szybkie ciasto czekoladowe? Takie, przy którym nie trzeba stać godzinami, zastanawiać się, czy odmierzać zbyt wiele składników? Świetnie się składa. Dokładnie takie mamy. Nasz przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe zrobisz w zaledwie... 15 minut. To mniej niż nieraz zajmuje wybranie się do cukierni, prawda?
Skoro tak, to sprawdź listę składników, nastaw piekarnik i ruszaj do pieczenia absolutnie szybkiego ciasta czekoladowego.
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Co potrzebujesz do przygotowania ekspresowego ciasta?
Produkty:
Receptura jest bardzo prosta i intuicyjna. Nie ma tutaj wielkiej filozofii. Podstawą są składniki. Najpierw wymieszaj suche składniki w misce. Wrzuć i połącz ze sobą cukier, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Następnie do suchych składników dodaj jajko, mleko i olej. Wszystko połącz ze sobą za pomocą szpatułki lub łyżki. Możesz też użyć miksera, ale najlepiej na niskich obrotach. Co dalej? Dolej gorącą wodę z kawą i zamieszaj.
Blaszkę o wielkości ok. 20 na 30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto do foremki i wyrównaj. Czekoladowy deser piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Ostudź i polej polewą z czekolady i śmietany kremówki.
Podawaj w towarzystwie lodów śmietankowych lub waniliowych. Idealnie pasuje do kawy i herbaty.