Przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które pokochasz od pierwszego kęsa. Zrobisz je w kilka minut

Potrzebujesz przepis na szybkie ciasto czekoladowe? Mamy takie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Jest banalne, wymaga niewielu składników, ale smakuje jak marzenie. Co więcej - przygotujesz je w mniej niż godzinę, a jedyne co musisz zrobić to wymieszać wszystkie składniki i wstawić do piekarnika.

Potrzebujesz przepisu na szybkie ciasto czekoladowe? Takie, przy którym nie trzeba stać godzinami, zastanawiać się, czy odmierzać zbyt wiele składników? Świetnie się składa. Dokładnie takie mamy. Nasz przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe zrobisz w zaledwie... 15 minut. To mniej niż nieraz zajmuje wybranie się do cukierni, prawda?

Skoro tak, to sprawdź listę składników, nastaw piekarnik i ruszaj do pieczenia absolutnie szybkiego ciasta czekoladowego.

Zobacz wideo Lemoniada

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Szybki przepis na ciasto czekoladowe. Przygotuj składniki

Co potrzebujesz do przygotowania ekspresowego ciasta?

Produkty:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • 50 g kakao,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • średnie jajko,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki wrzącej wody z dwiema łyżeczkami kawy rozpuszczalnej.

Szybki przepis na ciasto czekoladowe. Wystarczy, że wszystkie składniki razem wymieszasz

Receptura jest bardzo prosta i intuicyjna. Nie ma tutaj wielkiej filozofii. Podstawą są składniki. Najpierw  wymieszaj suche składniki w misce. Wrzuć i połącz ze sobą cukier, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

Następnie do suchych składników dodaj jajko, mleko i olej. Wszystko połącz ze sobą za pomocą szpatułki lub łyżki. Możesz też użyć miksera, ale najlepiej na niskich obrotach. Co dalej? Dolej gorącą wodę z kawą i zamieszaj.

Blaszkę o wielkości ok. 20 na 30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto do foremki i wyrównaj. Czekoladowy deser piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Ostudź i polej polewą z czekolady i śmietany kremówki.

Podawaj w towarzystwie lodów śmietankowych lub waniliowych. Idealnie pasuje do kawy i herbaty. 

Więcej o: