Na pewno nie raz wydarzyła się taka sytuacji, gdy po przygotowaniu rosołu warzywa, które w nim zostały, lądowały w koszu na śmieci. Zazwyczaj nie ma się na nie pomysłu i nie wykorzystuje się ich w innych daniach. Jednak, aby całościowo wykorzystać to, co przygotowujemy, można z już ugotowanych warzyw zrobić pasztet. Wystarczy dodać kilka składników, które również mogły zostać po wcześniejszych obiadach i stworzony zostanie przysmak całkowicie oparty na resztkach. Aromatyczne przyprawy tylko podkręcą smak dania, a smak będzie naprawdę zaskakujący i smakowity. Jeśli wykorzystasz ten przepis raz, już nigdy nie wyrzucisz warzyw do kosza. Aplikacja ToGoodToGo, która specjalizuje się w uświadamianiu, jak mniej marnować jedzenia podpowiada jak zrobić taki pasztet.
Przepis na pasztet z resztek
Składniki na jedną większą keksówkę
- 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej lub zielone, ryżu lub kaszy,
- 20 ml oleju,
- porcja warzyw z rosołu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- pół łyżeczki suszonej pietruszki
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- 4 łyżki płatków drożdżowych lub startego parmezanu,
- 4 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą, następnie warzywa z rosołu pokrój na mniejsze kawałki i całość wrzuć do naczynia.
- Soczewicę, ryż lub kaszę ugotuj i dodaj do reszty składników. Parmezan zetrzyj na tarce wprost do naczynia. Dodaj bułkę tartą, koncentrat i resztę produktów.
- Wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Keksówkę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką, aby pasztet nie przykleił się do niej po upieczeniu.
- Masę przełóż do keksówki i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez godzinę do uzyskania lekkiego zarumienienia.