Warzywny pasztet z resztek z lodówki. Zrobisz raz i nie wyrzucisz ich już więcej

Kuchnia skrywa wiele resztek, które zazwyczaj lądują w koszu. Jednak okazuje się, że ze wszystkiego można zrobić pyszne danie lub dodatek do potraw. Zbędne ugotowane warzywa można wykorzystać do zrobienia pasztetu, który odpowiednio przyprawiony i wypieczony jest genialnym uzupełnieniem kanapek.

Na pewno nie raz wydarzyła się taka sytuacji, gdy po przygotowaniu rosołu warzywa, które w nim zostały, lądowały w koszu na śmieci. Zazwyczaj nie ma się na nie pomysłu i nie wykorzystuje się ich w innych daniach. Jednak, aby całościowo wykorzystać to, co przygotowujemy, można z już ugotowanych warzyw zrobić pasztet. Wystarczy dodać kilka składników, które również mogły zostać po wcześniejszych obiadach i stworzony zostanie przysmak całkowicie oparty na resztkach. Aromatyczne przyprawy tylko podkręcą smak dania, a smak będzie naprawdę zaskakujący i smakowity. Jeśli wykorzystasz ten przepis raz, już nigdy nie wyrzucisz warzyw do kosza. Aplikacja ToGoodToGo, która specjalizuje się w uświadamianiu, jak mniej marnować jedzenia podpowiada jak zrobić taki pasztet.

Przepis na pasztet z resztek

Składniki na jedną większą keksówkę

  • 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej lub zielone, ryżu lub kaszy,
  • 20 ml oleju,
  • porcja warzyw z rosołu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • pół łyżeczki suszonej pietruszki
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • 4 łyżki płatków drożdżowych lub startego parmezanu,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz.
 

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą, następnie warzywa z rosołu pokrój na mniejsze kawałki i całość wrzuć do naczynia.
  2. Soczewicę, ryż lub kaszę ugotuj i dodaj do reszty składników. Parmezan zetrzyj na tarce wprost do naczynia. Dodaj bułkę tartą, koncentrat i resztę produktów.
  3. Wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.
  4. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką, aby pasztet nie przykleił się do niej po upieczeniu.
  5. Masę przełóż do keksówki i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez godzinę do uzyskania lekkiego zarumienienia.
Więcej o:
Copyright © Agora SA