Pumpkin Spice Latte to kawa, której składniki jednoznacznie kojarzą się z jesienią. To nic innego, jak dyniowe latte, którego smak został wzbogacony korzennymi przyprawami. Zobaczcie, jak zrobić taką kawę samodzielnie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Aby przyrządzić samemu Pumpkin Spice Latte, należy najpierw zrobić puree z dyni. Kawałek dyni kroimy w kostkę, nie zdejmujemy skórki. Układamy pokrojoną dynię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Pieczemy przez około pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. Dynia powinna zmięknąć. Gdy ostygnie, łyżeczką wyskrobujemy miąższ, można też po prostu spróbować nożykiem odciąć skórkę. Następnie blendujemy na gładką masę. Puree jest gotowe.
Mleko, puree, cynamon, gałkę, imbir, kardamon oraz esencję podgrzewamy w małym garnuszku na niedużym ogniu. Tak przygotowaną mieszankę spieniamy i odcedzamy, jeśli jest taka potrzeba.
Zaparzamy espresso i w szklance lub w kubku łączymy je ze spienionym wcześniej mlekiem z dynią i przyprawami. Kawę Pumpkin Spice Latte można udekorować bitą śmietaną, a jej wierzch posypać cynamonem lub polać syropem klonowym.