Pumpkin Spice Latte możecie zrobić sami w domu. Sekret to odpowiedni dobór przypraw

Pumpkin Spice Latte to jeden z symboli jesieni. Gdy pojawia się w ofercie jednej z popularnych kawiarni, to znak, że lato odeszło, a przed nami sezon na swetry, kocyki, deszcz i gorącą herbatę. Jeśli jesteście miłośnikami tej kawy, nie musicie specjalnie iść do kawiarni, by ją wypić. Możecie sami przyrządzić ją w domu. Podpowiadamy, jak zrobić domowe Pumpkin Spice Latte.

Pumpkin Spice Latte to kawa, której składniki jednoznacznie kojarzą się z jesienią. To nic innego, jak dyniowe latte, którego smak został wzbogacony korzennymi przyprawami. Zobaczcie, jak zrobić taką kawę samodzielnie. 

Pumpkin Spice Latte - przepis na domową wersję

Składniki:

  • 2 łyżki puree z dyni
  • espresso
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu + do posypania
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • odrobina zmielonego imbiru
  • odrobina zmielonego kardamonu
  • 130 ml mleka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • dodatkowo bita śmietana, syrop klonowy
Zobacz wideo Zielone matcha latte. Energetyczny napój z puszystą pianką

Sposób przygotowania:

Aby przyrządzić samemu Pumpkin Spice Latte, należy najpierw zrobić puree z dyni. Kawałek dyni kroimy w kostkę, nie zdejmujemy skórki. Układamy pokrojoną dynię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Pieczemy przez około pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. Dynia powinna zmięknąć. Gdy ostygnie, łyżeczką wyskrobujemy miąższ, można też po prostu spróbować nożykiem odciąć skórkę. Następnie blendujemy na gładką masę. Puree jest gotowe.

Mleko, puree, cynamon, gałkę, imbir, kardamon oraz esencję podgrzewamy w małym garnuszku na niedużym ogniu. Tak przygotowaną mieszankę spieniamy i odcedzamy, jeśli jest taka potrzeba. 

Zaparzamy espresso i w szklance lub w kubku łączymy je ze spienionym wcześniej mlekiem z dynią i przyprawami. Kawę Pumpkin Spice Latte można udekorować bitą śmietaną, a jej wierzch posypać cynamonem lub polać syropem klonowym.

Więcej o: