Ten błąd popełnia każdy, a placki ziemniaczane wychodzą tłuste i niesmaczne. Jeden składnik może to naprawić

Placki ziemniaczane, pomimo że są ciężkostrawne to smakują wyśmienicie. To proste i tanie danie robione jest jednak bardzo często źle. Na pomoc przychodzi składnik, który ratuje całą potrawę.

Mało kto nie lubi placków z tartych kartofli. To nie tylko budżetowy pomysł na obiad, a także smaczny wybór gdy lodówka świeci pustkami. Jego przepis zna chyba każdy, kto chodź raz miał do czynienia z kuchnią. Jednak największą zmorą jest nasiąkanie potrawy tłuszczem i brak chrupkości po usmażeniu. Niestety nie wszyscy wiedzą, że jest to sprawka jednego błędu, który popełnia prawie wszyscy. Dodatek jednego produktu może sprawić, że placki już zawsze będą wychodzić smaczne i chrupiące.

Tylko jedna łyżka może zdziałać cuda

Czym jest sekretny składnik, który w tak dobry sposób naprawia całą potrawę? Jest to wszystkim znany i używany do wielu przekąsek majonez. To jego dodatek sprawia, że smażone placki ziemniaczane nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem z patelni. Ponadto tylko jedna łyżka dodana do ciasta powoduje chrupkość skórki po usmażeniu. Dzięki temu produktowi problem ze zbyt miękkim i rozpadającym się daniem to przeszłość.

Przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem majonezu

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • śmietana 18% i koperek do podania.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego, pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody z miski.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, dodaj do miski z ziemniakami.
  3. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj jajko, przyprawy i łyżkę majonezu. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie porcjując masę łyżką smaż na niej cienkie placki. Przyrumień z dwóch stron do złotego koloru.
  5. Tak przygotowane placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Serwuj ze śmietaną i pokrojonym koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.