• Link został skopiowany

Ten błąd popełnia każdy, a placki ziemniaczane wychodzą tłuste i niesmaczne. Jeden składnik może to naprawić

Placki ziemniaczane, pomimo że są ciężkostrawne to smakują wyśmienicie. To proste i tanie danie robione jest jednak bardzo często źle. Na pomoc przychodzi składnik, który ratuje całą potrawę.
Jak uniknąć zbyt tłustych placków ziemniaczanych? Poznaj bezcenne wskazówki
Fot. iStock

Mało kto nie lubi placków z tartych kartofli. To nie tylko budżetowy pomysł na obiad, a także smaczny wybór gdy lodówka świeci pustkami. Jego przepis zna chyba każdy, kto chodź raz miał do czynienia z kuchnią. Jednak największą zmorą jest nasiąkanie potrawy tłuszczem i brak chrupkości po usmażeniu. Niestety nie wszyscy wiedzą, że jest to sprawka jednego błędu, który popełnia prawie wszyscy. Dodatek jednego produktu może sprawić, że placki już zawsze będą wychodzić smaczne i chrupiące.

Tylko jedna łyżka może zdziałać cuda

Czym jest sekretny składnik, który w tak dobry sposób naprawia całą potrawę? Jest to wszystkim znany i używany do wielu przekąsek majonez. To jego dodatek sprawia, że smażone placki ziemniaczane nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem z patelni. Ponadto tylko jedna łyżka dodana do ciasta powoduje chrupkość skórki po usmażeniu. Dzięki temu produktowi problem ze zbyt miękkim i rozpadającym się daniem to przeszłość.

Przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem majonezu

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • śmietana 18% i koperek do podania.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego, pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody z miski.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, dodaj do miski z ziemniakami.
  3. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj jajko, przyprawy i łyżkę majonezu. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie porcjując masę łyżką smaż na niej cienkie placki. Przyrumień z dwóch stron do złotego koloru.
  5. Tak przygotowane placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Serwuj ze śmietaną i pokrojonym koperkiem.
Więcej o: