-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten błąd popełnia każdy, a placki ziemniaczane wychodzą tłuste i niesmaczne. Jeden składnik może to naprawić
Ten błąd popełnia każdy, a placki ziemniaczane wychodzą tłuste i niesmaczne. Jeden składnik może to naprawić
Placki ziemniaczane, pomimo że są ciężkostrawne to smakują wyśmienicie. To proste i tanie danie robione jest jednak bardzo często źle. Na pomoc przychodzi składnik, który ratuje całą potrawę.
Mało kto nie lubi placków z tartych kartofli. To nie tylko budżetowy pomysł na obiad, a także smaczny wybór gdy lodówka świeci pustkami. Jego przepis zna chyba każdy, kto chodź raz miał do czynienia z kuchnią. Jednak największą zmorą jest nasiąkanie potrawy tłuszczem i brak chrupkości po usmażeniu. Niestety nie wszyscy wiedzą, że jest to sprawka jednego błędu, który popełnia prawie wszyscy. Dodatek jednego produktu może sprawić, że placki już zawsze będą wychodzić smaczne i chrupiące.
Tylko jedna łyżka może zdziałać cuda
Czym jest sekretny składnik, który w tak dobry sposób naprawia całą potrawę? Jest to wszystkim znany i używany do wielu przekąsek majonez. To jego dodatek sprawia, że smażone placki ziemniaczane nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem z patelni. Ponadto tylko jedna łyżka dodana do ciasta powoduje chrupkość skórki po usmażeniu. Dzięki temu produktowi problem ze zbyt miękkim i rozpadającym się daniem to przeszłość.
Przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem majonezu
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka majonezu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- śmietana 18% i koperek do podania.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego, pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody z miski.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, dodaj do miski z ziemniakami.
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj jajko, przyprawy i łyżkę majonezu. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie porcjując masę łyżką smaż na niej cienkie placki. Przyrumień z dwóch stron do złotego koloru.
- Tak przygotowane placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Serwuj ze śmietaną i pokrojonym koperkiem.