Placki bananowe - przepis na słodkie śniadanie. Będą puszyste, ale zrezygnuj z mleka

Placki bananowe to prosty i szybki pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Wykonanie placków z banana jest banalne, ale istnieje pewien sprytny sposób, żeby były puszyste i mięciutkie. Jak je zrobić? Zamień mleko na kefir.
Zobacz wideo

Placki bananowe to wyśmienity sposób na smaczne i radosne wejście w nowy dzień. Przepis jest bardzo prosty, a zamiana mleka na kefir sprawi, że placuszki będą puszyste i delikatne. Jak je zrobić? Jak raz je zrobisz, następnym razem przygotujesz je z zamkniętymi oczami.

Jak zrobić placki bananowe?

Składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Banany rozgnieć i przełóż do miski. Następnie dodaj mąkę, kefir, jajka oraz sodę z proszkiem do pieczenia. Całość połącz na gładką masę.
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę tłuszczu. Za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placki.
  3. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron. Na patelni powinny urosnąć i lekko się zarumienić. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Szczególnie polecam konfiturę z pigwy lub czarnej porzeczki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: