Zupa grzybowa z ziemniakami - przepis, który jesienią króluje na stołach. Smakuje obłędnie

Zupa grzybowa z ziemniakami to przepis, który musisz wypróbować jeszcze tej jesieni. Warto skorzystać z darów tej pory roku i przygotować pyszne i aromatyczne dania z grzybami w roli głównej. Jak ugotować tę zupę, by smakowała idealnie? To nic trudnego.

Jeśli masz zapasy suszonych grzybów - nie zwlekaj. Dni są już chłodne, więc warto przygotować z nich pyszną, aromatyczną, a przede wszystkim pożywną i rozgrzewającą zupę. To pyszne danie, które zrobi wrażenie na wszystkich domownikach i gościach. Jak zrobić zupę grzybową z ziemniakami? Jakich składników potrzebujesz? Odpowiadamy.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Zupa grzybowa z ziemniakami - przepis. Warto wybrać najlepsze grzyby

Gotując zupę grzybową, warto wybrać najlepsze grzyby. Do zupy świetnie sprawdzą się borowiki lub koźlarze, które zapewnią jej najlepszy aromat.

Składniki:

  • około 100 - 150 g suszonych grzybów,
  • 2,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu,
  • kilogram ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • marchewka,
  • 100 ml śmietanki 30 proc. (opcjonalnie).

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa grzybowa - jak zrobić? Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Dzień przed planowanym ugotowaniem zupy, należy namoczyć suszone grzyby. W tym celu zalej je wodą i odstaw na całą noc.
  2. Kolejnego dnia ugotuj bulion warzywny bądź rosół  z mięsem i dodaj do niego grzyby razem z wodą, w której moczyły się całą noc. Następnie ziele angielskie i liść laurowy. Zupę gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, aż grzyby osiągną miękkość.
  3. Obierz, a następnie pokrój w niedużą kostkę ziemniaki dodaj je do gotującej się zupy. Dodaj ogień i gotuj zupę pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  5. Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach, a następnie dodaj do zupy i gotuj zupę jeszcze przez około 10 minut.
  6. Na koniec możesz dodać śmietankę 30 proc. Dzięki niej zupa będzie bardziej kremowa i zabarwi się na jasny kolor.
  7. Gorącą zupę podawaj z kromką świeżego pieczywa. Na wierzch możesz posypać natką świeżej, zielonej pietruszki. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.