Jeśli masz zapasy suszonych grzybów - nie zwlekaj. Dni są już chłodne, więc warto przygotować z nich pyszną, aromatyczną, a przede wszystkim pożywną i rozgrzewającą zupę. To pyszne danie, które zrobi wrażenie na wszystkich domownikach i gościach. Jak zrobić zupę grzybową z ziemniakami? Jakich składników potrzebujesz? Odpowiadamy.
Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić
Zupa grzybowa z ziemniakami - przepis. Warto wybrać najlepsze grzyby
Gotując zupę grzybową, warto wybrać najlepsze grzyby. Do zupy świetnie sprawdzą się borowiki lub koźlarze, które zapewnią jej najlepszy aromat.
Składniki:
- około 100 - 150 g suszonych grzybów,
- 2,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu,
- kilogram ziemniaków,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- marchewka,
- 100 ml śmietanki 30 proc. (opcjonalnie).
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupa grzybowa - jak zrobić? Sposób przygotowania krok po kroku
- Dzień przed planowanym ugotowaniem zupy, należy namoczyć suszone grzyby. W tym celu zalej je wodą i odstaw na całą noc.
- Kolejnego dnia ugotuj bulion warzywny bądź rosół z mięsem i dodaj do niego grzyby razem z wodą, w której moczyły się całą noc. Następnie ziele angielskie i liść laurowy. Zupę gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, aż grzyby osiągną miękkość.
- Obierz, a następnie pokrój w niedużą kostkę ziemniaki dodaj je do gotującej się zupy. Dodaj ogień i gotuj zupę pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dopraw zupę solą i pieprzem.
- Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach, a następnie dodaj do zupy i gotuj zupę jeszcze przez około 10 minut.
- Na koniec możesz dodać śmietankę 30 proc. Dzięki niej zupa będzie bardziej kremowa i zabarwi się na jasny kolor.
- Gorącą zupę podawaj z kromką świeżego pieczywa. Na wierzch możesz posypać natką świeżej, zielonej pietruszki. Smacznego!