-
Haps
-
Jak przygotować
- Frittata - przepis na omlet po włosku. Dodatek aromatycznego sera wystrzeli kubki smakowe w kosmos
Frittata - przepis na omlet po włosku. Dodatek aromatycznego sera wystrzeli kubki smakowe w kosmos
Frittata to coś między omletem a pizzą. Przepis jest banalny - rozmącone jajka razem z dodatkami należy upiec w piekarniku. Właśnie dodatki sprawiają, ze frittata jest taka pyszna, a najlepiej smakuje ze szpinakiem i serem gorgonzola. Jeśli szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad, koniecznie zrób omlet po włosku. To tylko 20 minut.
Przepis na frittatę jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim każdy bez wyjątku. Do frittaty możemy dodać takie dodatki, na jakie mamy ochotę, ale ja dziś szczególnie polecam szpinak, szynkę parmeńską oraz ser gorgonzola. To będzie prawdziwa uczta w 20 minut.
Składniki:
- 5 jajek
- 500 g szpinaku
- 50 ml mleka lub 2 łyżki śmietany
- 50-60 g sera gorgonzola
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- sól, pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- odrobina oliwy do smażenia
Frittata - sposób wykonania:
- Na odrobinie oliwy podsmaż drobno posiekany czosnek. Następnie dodaj szpinak i lekko go osól. Gdy zwiędnie, zdejmij patelnię z ognia.
- Jajka wbij do miski. Dodaj mleko lub śmietanę i całość zmiksuj. Następnie dodaj posmażony szpinak, pokrojoną w paski szynkę oraz pokruszony ser. Dodaj także kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
- Dopraw do smaku przyprawami i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej masę do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 20 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.