Przepis na frittatę jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim każdy bez wyjątku. Do frittaty możemy dodać takie dodatki, na jakie mamy ochotę, ale ja dziś szczególnie polecam szpinak, szynkę parmeńską oraz ser gorgonzola. To będzie prawdziwa uczta w 20 minut.
Ten patent pozwoli zapomnieć o zakalcu w szarlotce. Wystarczy jedna łyżka
Składniki:
- 5 jajek
- 500 g szpinaku
- 50 ml mleka lub 2 łyżki śmietany
- 50-60 g sera gorgonzola
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- sól, pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- odrobina oliwy do smażenia
Frittata - sposób wykonania:
- Na odrobinie oliwy podsmaż drobno posiekany czosnek. Następnie dodaj szpinak i lekko go osól. Gdy zwiędnie, zdejmij patelnię z ognia.
- Jajka wbij do miski. Dodaj mleko lub śmietanę i całość zmiksuj. Następnie dodaj posmażony szpinak, pokrojoną w paski szynkę oraz pokruszony ser. Dodaj także kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
- Dopraw do smaku przyprawami i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej masę do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 20 minut.
Wygląda jak odpad po budowie, a jest smaczniejsza od prawdziwka. O czasznicy olbrzymiej marzy każdy grzybiarz
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.