Rogale świętomarcińskie - specjał na 11 listopada. Cukiernicy z Poznania zdradzili tradycyjną recepturę

Rogale świętomarcińskie to dla Poznaniaków niemalże świętość. Co roku w listopadzie można dostać je w każdej cukierni, jednak tylko te z certyfikatem przygotowywane są według tradycyjnej receptury. Cukiernicy uchylają jednak rąbka tajemnicy i zdradzają, jak przygotować wielkopolski specjał w domu.

Poznańskie rogale świętomarcińskie to słodki wypiek z nadzieniem z białego maku. Chociaż żeby w pełni cieszyć się tradycyjnym smakiem, trzeba odwiedzić stolicę Wielkopolski, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je w domu. Warto przy tym użyć oryginalnego przepisu, z którego korzystają cukiernicy wypiekający rogale z certyfikatem.

Poznańskie rogale świętomarcińskie - tradycyjny przepis

Nadzienie:

  • 250 g białego maku,
  • 150 g okruchów biszkoptowych, najlepiej z własnego biszkoptu,
  • szklanka cukru,
  • 85 g orzechów,
  • 85 g rodzynek,
  • 400 g margaryny,
  • aromat migdałowy,
  • skórka z pomarańczy.
Zobacz wideo Liczne atrakcje w Poznaniu. Miasto doceniono za granicą

Ciasto półfrancuskie:

  • pół kilograma mąki pszennej (typ 500),
  • 2 jajka,
  • 10 g drożdży
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 400 g margaryny.

Na wierzch:

  • 100 g cukru pudru,
  • kilka łyżek gorącej wody,
  • orzechy, skórka pomarańczowa.

Jak zrobić rogale świętomarcińskie w domu? Zacznij od masy

Biały mak dokładnie opłucz, przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj około pół godzinę. Po tym czasie odsącz ziarenka i przepuść dwukrotnie przez maszynkę.

Zmielony mak przełóż do garnka, dodaj cukier i margarynę, a następnie przesmażamy wszystkie składniki na małym ogniu, ciągle mieszając. Należy przy tym kroku uważać, żeby nie przypalić masy.

Jeszcze ciepłą masę przełóż do miski, dodaj pokruszony biszkopt, rodzynki, skórkę z pomarańczy, rozdrobnione orzechy oraz aromat migdałowy. Gotową masę przykryj i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

Ciasto na rogale świętomarcińskie

Mleko podgrzej do temperatury 37 stopni C. Dodaj drożdże i wymieszaj do rozpuszczenia. 

Mąkę przesiej do osobnej miski, dodaj rozpuszczone drożdże, cukier, jaja i sól. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na jednolitą masę. Pod koniec dodaj olej i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.

Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na większy prostokąt. 1/3 margaryny rozsmaruj równomierne na powierzchni ciasta, które następnie złóż na trzy części w taki sposób, żeby otrzymać trzy warstwy ciasta i dwie warstwy margaryny. Dociśnij i powtórz cały cykl jeszcze dwukrotnie. Po zakończeniu procesu rozwałkuj masę raz jeszcze, a następnie przykryj folią, zwiń i przełóż do lodówki na kilka godzin.

Po schłodzeniu ciasto przetnij wzdłuż dłuższego boku na dwie części, z których wytnij naprzemienne trójkąty. Na każdy kawałek przełóż masę makową, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego, a następnie zwiń rogaliki zaczynając od podstawy.

Gotowe rogale wyłóż na blasze z papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz około 20 minut do zarumienienia. Gdy będą jeszcze ciepłe, posmaruj je lukrem i posyp orzechami oraz skórką z pomarańczy.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.