-
Haps
-
Jak przygotować
- Wywar z resztek i brak tradycyjnych klusek. Rosół Ewy Wachowicz to rewolucja kulinarna. Pokochasz tę wersję
Wywar z resztek i brak tradycyjnych klusek. Rosół Ewy Wachowicz to rewolucja kulinarna. Pokochasz tę wersję
Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Ewa Wachowicz proponuje jednak nieco inną jego wersję. Znajdziesz w niej obierki, ale nie zasmakujemy go z kluskami. Z czym jest podawany? Zdradzamy.
Rosół to tradycyjne polskie danie, które króluje nie tylko na niedzielnych obiadach, a także na imprezach i uroczystościach. Przepis na tą kultową potrawę zna każdy i nie ma w niej nic skomplikowanego. Przez lata w domowym zaciszu korzysta się z jednej sprawdzonej receptury. Ewa Wachowicz postanowiła przełamać klasyczne smaki i zaproponowała rosół na ziemniaczanych obierkach. Przepisem postanowiła podzielić się w swoim programie "Ewa Gotuje" w odcinku 252, a także na swojej oficjalnej stronie internetowej. Dodatkowo prezenterka pokazała niecodzienny dodatek do zupy, który zastępuje wszystkim znane kluseczki. To nic innego jak knedle z wątróbki, które wykonuje się ekspresowo.
Przepis na rosół z obierek Wachowicz
Składniki na rosół
- obierki z 6 dużych ziemniaków,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- 1 duża cebula,
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- natka pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka domowej mieszanki przypraw,
- 1 ½ l wody,
- gałązka lubczyku.
Składniki na knedelki
- 300 g wątroby wieprzowej lub drobiowej,
- 1 bułka namoczona w mleku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- ½ łyżeczki majeranku,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 1 jajko,
- ½ szklanki bułki tartej.
Sposób przygotowania
- Obierki z ziemniaków przesyp na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop je niewielką ilością oliwy, przypraw solą i pieprzem. Wstaw na 30 minut do pieca nagrzanego do 200°C.
- Warzywa obierz i pokrój – cebulę na ćwiartki, marchewki i kawałek selera na grube kawałki. Wszystko przełóż do garnka, zalej wodą. Dodaj natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj mieszankę przypraw i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej godzinę do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Po ugotowaniu przecedź bulion z jarzyn i przypraw rosół do smaku. Do gotowego rosołu wrzuć upieczone obierki z ziemniaka, dodaj świeżą gałązkę lubczyku i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie ponownie przecedź.
- Taki rosół podawaj z knedelkami z wątroby. Wątrobę drobno posiekaj albo zmiel w maszynce. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj na gładką masę. Na samym końcu porcjami dodaj bułkę tartą – wsypuj do takiego momentu, aż masa będzie na tyle gęsta, by formować kuleczki. Ręce zmocz w wodzie, następnie łyżką nabieraj trochę masy i twórz kulkę wielkości orzecha włoskiego. Gotuj w osolonym wrzątku i dodawaj do ugotowanego rosołu.