Wywar z resztek i brak tradycyjnych klusek. Rosół Ewy Wachowicz to rewolucja kulinarna. Pokochasz tę wersję

Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Ewa Wachowicz proponuje jednak nieco inną jego wersję. Znajdziesz w niej obierki, ale nie zasmakujemy go z kluskami. Z czym jest podawany? Zdradzamy.

Rosół to tradycyjne polskie danie, które króluje nie tylko na niedzielnych obiadach, a także na imprezach i uroczystościach. Przepis na tą kultową potrawę zna każdy i nie ma w niej nic skomplikowanego. Przez lata w domowym zaciszu korzysta się z jednej sprawdzonej receptury. Ewa Wachowicz postanowiła przełamać klasyczne smaki i zaproponowała rosół na ziemniaczanych obierkach. Przepisem postanowiła podzielić się w swoim programie "Ewa Gotuje" w odcinku 252, a także na swojej oficjalnej stronie internetowej. Dodatkowo prezenterka pokazała niecodzienny dodatek do zupy, który zastępuje wszystkim znane kluseczki. To nic innego jak knedle z wątróbki, które wykonuje się ekspresowo.

Przepis na rosół z obierek Wachowicz

Składniki na rosół

  • obierki z 6 dużych ziemniaków,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • natka pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw,
  • 1 ½ l wody,
  • gałązka lubczyku.

Składniki na knedelki

  • 300 g wątroby wieprzowej lub drobiowej,
  • 1 bułka namoczona w mleku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania

  1. Obierki z ziemniaków przesyp na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop je niewielką ilością oliwy, przypraw solą i pieprzem. Wstaw na 30 minut do pieca nagrzanego do 200°C.
  2. Warzywa obierz i pokrój – cebulę na ćwiartki, marchewki i kawałek selera na grube kawałki. Wszystko przełóż do garnka, zalej wodą. Dodaj natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj mieszankę przypraw i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej godzinę do momentu aż warzywa będą miękkie.
  3. Po ugotowaniu przecedź bulion z jarzyn i przypraw rosół do smaku. Do gotowego rosołu wrzuć upieczone obierki z ziemniaka, dodaj świeżą gałązkę lubczyku i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie ponownie przecedź.
  4. Taki rosół podawaj z knedelkami z wątroby. Wątrobę drobno posiekaj albo zmiel w maszynce. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj na gładką masę. Na samym końcu porcjami dodaj bułkę tartą – wsypuj do takiego momentu, aż masa będzie na tyle gęsta, by formować kuleczki. Ręce zmocz w wodzie, następnie łyżką nabieraj trochę masy i twórz kulkę wielkości orzecha włoskiego. Gotuj w osolonym wrzątku i dodawaj do ugotowanego rosołu.
Więcej o: