Gofry - przepis, który łagodzi obyczaje i jesienną chandrę. Będą puszyste i delikatne, ale zrezygnuj z mleka

Gofry to przepis, który ma magiczne właściwości - łagodzi obyczaje, poprawia zły humor, a niektórzy nawet twierdzą, że leczy złamane serce. Przepis na gofry jest bardzo prosty, ale dziś postanowiliśmy go nieco ulepszyć. Do ciasta na gofry zamiast mleka dodaj kefir - będą puszyste i delikatne.
Zobacz wideo

Jeśli chcesz zjeść naprawdę pyszne i delikatne gofry, nie musisz czekać, aż sezon letni się zacznie, i na rynkach miast ustawią się budki ze słodkościami. Najlepsze gofry zrobisz w swojej kuchni, a my z ochotą podpowiemy ci, jak krok po kroku osiągnąć gofrową perfekcję.

Gofry na kefirze - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
  2. Do miski z mąką wlej kefir, dodaj oba cukry i wbij jajko. Następnie całość wymieszaj za pomocą miksera, by uzyskać gładkie, jednolite ciasto.
  3. Na sam koniec dodaj olej i odstaw ciasto na chwilę, by gluten spęczniał.
  4. Gofrownicę lekko natłuść i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta. Smaż, aż gofry będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.