Jeśli chcesz zjeść naprawdę pyszne i delikatne gofry, nie musisz czekać, aż sezon letni się zacznie, i na rynkach miast ustawią się budki ze słodkościami. Najlepsze gofry zrobisz w swojej kuchni, a my z ochotą podpowiemy ci, jak krok po kroku osiągnąć gofrową perfekcję.
Gofry na kefirze - przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 1 średnie jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Do miski z mąką wlej kefir, dodaj oba cukry i wbij jajko. Następnie całość wymieszaj za pomocą miksera, by uzyskać gładkie, jednolite ciasto.
- Na sam koniec dodaj olej i odstaw ciasto na chwilę, by gluten spęczniał.
- Gofrownicę lekko natłuść i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta. Smaż, aż gofry będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.