-
Haps
-
Jak przygotować
- Ekspresowy przepis świąteczny. To sałatka buraczana od babci Kasi. Zrobisz ją w 10 minut
Ekspresowy przepis świąteczny. To sałatka buraczana od babci Kasi. Zrobisz ją w 10 minut
Czas do świątecznych przygotowań zbliża się wielkimi krokami. Proste i szybkie przepisy na wigilijne dania są na wagę złota. Ta receptura z pewnością taka jest, a smak tej sałatki jest nie do zapomnienia.
Grudzień to czas, kiedy buraki wracają do łask i przypomina się o przepisach, w których odgrywają one bardzo dużą rolę. Barszcz czerwony, pierogi, a nawet ciasta mają w swoich składnikach właśnie to warzywo. Grzechem jest nie spróbować innych mniej znanych receptur, które można wykonać w czasie świąt. Ten przepis nie dość, że gwarantuje dobry smak to jest błyskawiczny w przygotowaniu. Zrobisz go w zaledwie 10 minut, a jego objętość sprosta nawet licznej rodzinie. Dodatek domowego sosu musztardowego sprawia, że sałatka jest aksamitna i ma charakter.
Zobacz wideo
Barszcz wigilijny na zakwasie
Przepis na buraczaną sałatkę babci Kasi
Składniki
- 1,5 cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 buraków,
- 6 ogórków kiszonych,
- 5 jajek na twardo,
- 200 ml oleju lub oliwy,
- 100 ml mleka,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżeczki musztardy łagodnej,
- łyżka soku z cytryny,
- skórka cytrynowa,
- koperek,
- pietruszka.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim cebulę na złocisty kolor.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do smażonej cebulki i wymieszaj. Smaż przez około 2 minuty.
- Buraki ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do dużej miski wrzuć buraki i podsmażoną cebulkę.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę i dorzuć do reszty składników.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz, zetrzyj na tarce i wrzuć do miski.
- Do wysokiego naczynia wlej olej oraz mleko i dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Następnie dodaj musztardę, sok z cytryny, startą skórkę cytryny i przyprawy. Ponownie zmiksuj.
- Gotowy sos wlej do miski z warzywami, dopraw i wszystko dokładnie wymieszaj. Posyp koperkiem i pietruszką.