Ekspresowy przepis świąteczny. To sałatka buraczana od babci Kasi. Zrobisz ją w 10 minut

Czas do świątecznych przygotowań zbliża się wielkimi krokami. Proste i szybkie przepisy na wigilijne dania są na wagę złota. Ta receptura z pewnością taka jest, a smak tej sałatki jest nie do zapomnienia.

Grudzień to czas, kiedy buraki wracają do łask i przypomina się o przepisach, w których odgrywają one bardzo dużą rolę. Barszcz czerwony, pierogi, a nawet ciasta mają w swoich składnikach właśnie to warzywo. Grzechem jest nie spróbować innych mniej znanych receptur, które można wykonać w czasie świąt. Ten przepis nie dość, że gwarantuje dobry smak to jest błyskawiczny w przygotowaniu. Zrobisz go w zaledwie 10 minut, a jego objętość sprosta nawet licznej rodzinie. Dodatek domowego sosu musztardowego sprawia, że sałatka jest aksamitna i ma charakter.

Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie

Przepis na buraczaną sałatkę babci Kasi

Składniki

  • 1,5 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 buraków,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 5 jajek na twardo,
  • 200 ml oleju lub oliwy,
  • 100 ml mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżeczki musztardy łagodnej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • skórka cytrynowa,
  • koperek,
  • pietruszka.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim cebulę na złocisty kolor.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do smażonej cebulki i wymieszaj. Smaż przez około 2 minuty.
  3. Buraki ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Do dużej miski wrzuć buraki i podsmażoną cebulkę.
  5. Ogórki kiszone pokrój w kostkę i dorzuć do reszty składników.
  6. Jajka ugotuj na twardo, obierz, zetrzyj na tarce i wrzuć do miski.
  7. Do wysokiego naczynia wlej olej oraz mleko i dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Następnie dodaj musztardę, sok z cytryny, startą skórkę cytryny i przyprawy. Ponownie zmiksuj.
  8. Gotowy sos wlej do miski z warzywami, dopraw i wszystko dokładnie wymieszaj. Posyp koperkiem i pietruszką.
Więcej o: