Te pierniki nie stwardnieją. Wszystko dzięki bazie, której nie znajdziesz w tradycyjnym przepisie

Szał piernikowy czas zacząć. Święta są idealnym momentem na to, aby zrobić te korzenne ciastka. Ten przepis sprawi, że będziesz mógł je jeść długo po świętach. To wszystko dzięki bazie, która nadaje im miękkości.

Pierniki to najbardziej charakterystyczne ciastka, które towarzyszą świątecznemu okresowi. Wycinane z różnorodnych foremek są największą atrakcją dla najmniejszych członków rodziny. Jedynym minusem tego wypieku jest na pewno to, że nie pozostają z nami dłużej niż kilka dni. Te ciastka mają to do siebie, że bardzo szybko twardnieją. Jednak z tym przepisem ten kłopot zniknie raz na zawsze. Jaki jest sekret tej receptury? Odpowiednia baza, na którą składa się cukier zamieniony w karmel. To ten składnik sprawia, że pierniki będą dłużej miękkie i świeże.

Przepis na pierniczki

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 170 g cukru,
  • 260 ml mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 100 g miodu,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko.

Składniki na lukier

  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 szklanki cukru pudru.
Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Sposób przygotowania

  1. Do małego rondelka wsyp cukier i podgrzej go na małym ogniu. Cały czas mieszaj do uzyskania płynnej konsystencji przypominającej karmel.
  2. Gdy cukier będzie gotowy i przybierze bursztynowy kolor ściągnij go z ognia. Następnie dodawaj do niego stopniowo mleko. Masa powinna lekko się spienić. Dokładnie mieszaj do połączenia składników.
  3. Mieszankę zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodaj stopniowo miód, cały czas mieszając.
  4. Powstałą masę przelej przez sitko, aby pozbyć się sklejonego i nierozpuszczonego cukru.
  5. Dodaj do niej olej, przyprawę do piernika i wcześniej roztrzepane jajko. Wszystko wymieszaj do połączenia produktów.
  6. Mąkę przesiej do miski wraz z sodą. Kolejnym krokiem jest powolne wsypywanie suchych składników do mokrych. Pamiętaj aby cały czas mieszać.
  7. Powstałe ciasto dokładnie ugnieć. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
  8. Przygotowane ciasto podziel na dwie równe części i każdą z nich rozwałkuj na placek. Następnie za pomocą foremek wytnij kształty.
  9. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim ciastka.
  10. Piecz przez około 10 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
  11. W czasie pieczenia przygotuj lukier. Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki z sobą, a następnie umieścisz go na już przestygniętych ciastkach.
Więcej o:
Copyright © Agora SA