Jak zrobić miękkie pierniczki? Wytrzymają do świąt, ale ważny jest sposób przechowywania i kwaśny dodatek

Jak zrobić miękkie pierniczki, takie które smakują jak uwielbiane przez wszystkich alpejskie? Przepis nie jest skomplikowany, ale żeby pierniczki wyszły idealne, musisz trzymać się proporcji i po upieczeniu włożyć je do szklanego, szczelnego pojemnika. Przyda się jeszcze składnik, który jest obowiązkowy w ciasteczkach półkruchych - chodzi o kwaśną śmietanę.

Więcej słodkich przepisów na święta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Miękkie pierniczki kochamy i uwielbiamy, a mi w szczególności kojarzą się z mikołajkowymi paczkami, które jako dziecko dostawałam w szkole lub z zakładu pracy rodziców. Dziś mamy dla was przepis na miękkie pierniczki, które smakują właśnie tak, jak te ze świątecznych paczek. Jak je zrobić? 

Ciasto drożdżowe kruche z przepisu, którego używa babciaCiasto drożdżowe kruche babci Krysi. "Nadaje się i na pierożki, i na makowiec"

Jak zrobić miękkie pierniczki?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 500 lub 650 będzie w sam raz)
  • 200 g miodu
  • 125 g margaryny
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100 g kwaśnej śmietany 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 białka
  • 4 żółtka

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek. Włóż do niego miód, dodaj przyprawę do piernika i zagotuj. Następnie dodaj margarynę i zamieszaj. Masę odstaw do przestygnięcia. Kiedy Miód stygnie, wymieszaj śmietanę z sodą i odstaw na chwilę.
  2. Do miski wbij 2 białka i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij je na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier oraz po żółtku.
  3. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę oraz kakao. Następnie stopniowo dodawaj ostudzony miód, ubite jajka oraz śmietanę z sodą. Dokładnie wymieszaj. Miskę owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na dobę.
  4. Po upływie 24 godzin wyjmij ciasto na pierniczki, wyrób chwilę dłońmi i rozwałkuj je na cienki placek. Za pomocą foremek wycinaj wybrane kształty ciasteczek.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Pierniczki piecz partiami przez ok. 5-8 minut w zależności od ich wielkości. 
  6. Upieczone pierniczki pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj je lukrem i włóż do szklanego pojemnika, by nie obeschły.

RacuchyRacuchy - przepis na wigilijne łakocie. Będą puszyste i delikatne,

Więcej o: