Pani Walewska to ciasto na każdą okazję. Przepis prosto z zeszytu mamy. Przygotuj te owoce

To ciasto to prawdziwy cukierniczy przysmak. Z przepisem z zeszytu mamy wyjdzie wyśmienity. Swój smak zawdzięcza warstwom i tym owocom. Najlepiej przygotuj ich cały słoik.

Pani Walewska to ciasto, które bardzo często wykonuje się w czasie Bożego Narodzenie. Jednak ten wypiek idealnie sprawdzi się także na inne okazje i imprezy. Co jest w nim wyjątkowego, że warto je upiec? Połączenie kruchego ciasta, dużej ilości wiśni, powideł i delikatnej bezy. Wszystko to oprószone orzechami lub herbatkami tworzy perfekcyjny deser.

Przepis na ciasto Pani Walewska

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 200 g margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki śmietany.

Składniki na masę

  • pół kostki margaryny,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1/3 szklanki gorącego mleka.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Składniki na bezę

  • 4 białka,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Pozostałe składniki

  • słoik drylowanych wiśni,
  • słoiczek powideł śliwkowych,
  • orzechy lub herbatniki.

Sposób przygotowania ciasta

  1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do większej miski. Następnie wbij żółtka, umieść śmietanę i wymieszaj, przy tym delikatnie zagniataj.
  2. Masło podziel na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej i stałej konsystencji.
  3. Na koniec podziel ciasto na 3 równe część, odstaw pod przykryciem.

Sposób przygotowania masy

  1. Do miski wsyp przesiany przez sitko cukier puder.
  2. Masło i margarynę podziel na mniejsze kawałeczki i dodaj do cukru.
  3. Mleko podgrzej, następnie cały czas podlewając nim resztę składników ucieraj całość.
  4. Masa będzie gotowa, gdy wszystkie produkty się rozpuszczą i uzyskasz puszystą konsystencję.

Składanie ciasta

  1. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o kształcie blaszki, którą posiadasz.
  2. Jeden kawałek posmaruj powidłami, na to wyłóż drylowane wiśnie i przykryj drugim plackiem. Upiecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut.
  3. W tym czasie trzeci placek również wysmaruj powidłami śliwkowymi.
  4. Następnie ubij na sztywną pianę 4 białka z 4 łyżkami cukru pudru. Przygotowaną pianę wyłóż na placek z powidłami, posyp posiekanymi herbatnikami lub orzechami. Piecz w 180°C przez około 35 minut.
  5. Gdy placki się wypieką złóż je w jedną całość.
Więcej o: