To ciasto to prawdziwy cukierniczy przysmak. Z przepisem z zeszytu mamy wyjdzie wyśmienity. Swój smak zawdzięcza warstwom i tym owocom. Najlepiej przygotuj ich cały słoik.
Fot. Shutterstock, rainbow33 / Aleksandra Szponar
REKLAMA
REKLAMA
Pani Walewska to ciasto, które bardzo często wykonuje się w czasie Bożego Narodzenie. Jednak ten wypiek idealnie sprawdzi się także na inne okazje i imprezy. Co jest w nim wyjątkowego, że warto je upiec? Połączenie kruchego ciasta, dużej ilości wiśni, powideł i delikatnej bezy. Wszystko to oprószone orzechami lub herbatkami tworzy perfekcyjny deser.
REKLAMA
Przepis na ciasto Pani Walewska
Składniki na ciasto
400 g mąki,
1 szklanka cukru pudru,
200 g margaryny,
4 żółtka,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki śmietany.
Składniki na masę
pół kostki margaryny,
pół kostki masła,
pół szklanki cukru pudru,
1/3 szklanki gorącego mleka.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Składniki na bezę
4 białka,
4 łyżki cukru pudru.
Pozostałe składniki
słoik drylowanych wiśni,
słoiczek powideł śliwkowych,
orzechy lub herbatniki.
Sposób przygotowania ciasta
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do większej miski. Następnie wbij żółtka, umieść śmietanę i wymieszaj, przy tym delikatnie zagniataj.
Masło podziel na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej i stałej konsystencji.
Na koniec podziel ciasto na 3 równe część, odstaw pod przykryciem.
Sposób przygotowania masy
Do miski wsyp przesiany przez sitko cukier puder.
Masło i margarynę podziel na mniejsze kawałeczki i dodaj do cukru.
Mleko podgrzej, następnie cały czas podlewając nim resztę składników ucieraj całość.
Masa będzie gotowa, gdy wszystkie produkty się rozpuszczą i uzyskasz puszystą konsystencję.
Składanie ciasta
Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o kształcie blaszki, którą posiadasz.
Jeden kawałek posmaruj powidłami, na to wyłóż drylowane wiśnie i przykryj drugim plackiem. Upiecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut.
W tym czasie trzeci placek również wysmaruj powidłami śliwkowymi.
Następnie ubij na sztywną pianę 4 białka z 4 łyżkami cukru pudru. Przygotowaną pianę wyłóż na placek z powidłami, posyp posiekanymi herbatnikami lub orzechami. Piecz w 180°C przez około 35 minut.