-
Haps
-
Jak przygotować
- Pani Walewska to ciasto na każdą okazję. Przepis prosto z zeszytu mamy. Przygotuj te owoce
Pani Walewska to ciasto na każdą okazję. Przepis prosto z zeszytu mamy. Przygotuj te owoce
To ciasto to prawdziwy cukierniczy przysmak. Z przepisem z zeszytu mamy wyjdzie wyśmienity. Swój smak zawdzięcza warstwom i tym owocom. Najlepiej przygotuj ich cały słoik.
Pani Walewska to ciasto, które bardzo często wykonuje się w czasie Bożego Narodzenie. Jednak ten wypiek idealnie sprawdzi się także na inne okazje i imprezy. Co jest w nim wyjątkowego, że warto je upiec? Połączenie kruchego ciasta, dużej ilości wiśni, powideł i delikatnej bezy. Wszystko to oprószone orzechami lub herbatkami tworzy perfekcyjny deser.
Przepis na ciasto Pani Walewska
Składniki na ciasto
- 400 g mąki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 200 g margaryny,
- 4 żółtka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki śmietany.
Składniki na masę
- pół kostki margaryny,
- pół kostki masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1/3 szklanki gorącego mleka.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Składniki na bezę
- 4 białka,
- 4 łyżki cukru pudru.
Pozostałe składniki
- słoik drylowanych wiśni,
- słoiczek powideł śliwkowych,
- orzechy lub herbatniki.
Sposób przygotowania ciasta
- Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do większej miski. Następnie wbij żółtka, umieść śmietanę i wymieszaj, przy tym delikatnie zagniataj.
- Masło podziel na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej i stałej konsystencji.
- Na koniec podziel ciasto na 3 równe część, odstaw pod przykryciem.
Sposób przygotowania masy
- Do miski wsyp przesiany przez sitko cukier puder.
- Masło i margarynę podziel na mniejsze kawałeczki i dodaj do cukru.
- Mleko podgrzej, następnie cały czas podlewając nim resztę składników ucieraj całość.
- Masa będzie gotowa, gdy wszystkie produkty się rozpuszczą i uzyskasz puszystą konsystencję.
Składanie ciasta
- Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o kształcie blaszki, którą posiadasz.
- Jeden kawałek posmaruj powidłami, na to wyłóż drylowane wiśnie i przykryj drugim plackiem. Upiecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut.
- W tym czasie trzeci placek również wysmaruj powidłami śliwkowymi.
- Następnie ubij na sztywną pianę 4 białka z 4 łyżkami cukru pudru. Przygotowaną pianę wyłóż na placek z powidłami, posyp posiekanymi herbatnikami lub orzechami. Piecz w 180°C przez około 35 minut.
- Gdy placki się wypieką złóż je w jedną całość.