Ciasto na gofry - przepis Gordona Ramsaya. Kucharz stosuje trik z białkami i zamienia składniki. "To robi różnicę"

Ciasto na gofry na pierwszy rzut oka nie wydaje się niczym trudnym do zrobienia. Zdarza się jednak, że gofry wychodzą zbyt miękkie zamiast przyjemnie chrupiące. Gordon Ramsay ma jednak sposób na to, by za każdym razem smakowały bosko. Jeden z jego trików dotyczy białek.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Gordon Ramsay jest znanym na całym świecie autorytetem kulinarnym. Można się więc spodziewać, że jego ciasto na gofry jest bezbłędne. Kucharz podzielił się przepisem na swojej stronie internetowej. Nie ograniczył się jednak tylko do listy składników i zwykłego opisu przygotowania. Zdradził również swoje triki na to, by gofry były chrupiące. 

Ciasto na gofry - przepis Gordona Ramsaya. Kucharz stosuje kilka trików

Po pierwsze restaurator nie używa samej mąki. Około 25-40 proc. zastępuje skrobią kukurydzianą. Po drugie Ramsay do ciasta na gofry nie dodaje maślanki - korzysta ze zwykłego mleka. "Maślanka sprawia, że gofry są kremowe, ale nie chrupiące" - wyjaśnia.

Ostatni z trików dotyczy białek. Kucharz oddziela je od żółtek, a następnie ubija. "Ciągle o tym słyszę i to prawda. Ubite białka robią różnicę" - zapewnia.

Jak w takim razie wygląda ciasto na gofry z przepisu Gordona Ramsaya? Poniżej znajdziecie pełną listę składników i sposób przygotowania.

Ciasto na gofry - przepis Gordona Ramsaya. Będą bosko chrupiące

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 żółtka i białka oddzielone od siebie,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka wanilii
Zobacz wideo Gofry możecie zrobić też na słono. Oto nasz przepis na gofry z cukinii

Sposób przygotowania:

Mieszamy dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Żółtka ubijamy trzepaczką, a następnie dodajemy mleko, wanilię oraz masło. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy dokładnie, żeby się połączyły na gładką masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ostrożnie wlewamy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Porcjami wlewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy przez kilka minut lub zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia. Po upieczeniu gofry odkładamy na metalowy ruszt. Gordon Ramsay podkreśla, aby nie układać ich jeden na drugim.

Z przepisu powinny wyjść trzy lub cztery gofry. Składniki można podwoić lub potroić.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.