Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku
Czym właściwie są pancakes? To odmiana naleśników, które robi się z gęstszego ciasta z dodatkiem substancji spulchniającej, np. proszku do pieczenia bądź sody oczyszczonej. Najbardziej rozpowszechnione są w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Jak je zrobić? Najlepiej z receptury brytyjskiego kucharza, Gordona Ramsaya. Pancakes zawsze wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Oryginalny przepis można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej autora, Gordona Ramsaya.
Puszyste pancakes - przepis to jedynie podstawowe składniki. To musisz przygotować na ciasto
Do zrobienia delikatnych, amerykańskich naleśników potrzebne są poniższe produkty:
- maślanka - 300 g,
- mąka - szklanka,
- jajka - 2 sztuki
- olej - 4 łyżki,
- cukier - 2 łyżki,
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
- aromat waniliowy (lub prawdziwa wanilia, ew. cukier waniliowy) - łyżeczka,
- sól - pół łyżeczki.
Przygotowanie pancakes - przepis jest prosty i szybki. Każdemu powinny się udać
Przyrządzenie pancakes według przepisu Gordona Ramsaya nie jest trudne. Zacznij od jajek:
- Oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę;
- W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie pozostałe składniki;
- Powoli dodaj pianę białkową do masy;
- Nakładaj ciasto porcjami na patelnię posmarowaną masłem;
- Smaż na średnim ogniu do momentu aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki
(około pięciu - sześciu minut);
- Obróć naleśnik i smaż z drugiej strony około dwóch minut;
- Pancakes podawaj z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!