Puszyste i delikatne pancakes - przepis na ciepłe śniadanie na słodko z receptury Gordona Ramsaya

Pancakes z przepisu Gordona Ramsaya to pomysł na ciepłe i słodkie śniadanie dla każdego. Pancakes z receptury brytyjskiego kucharza są niezwykle puszyste i delikatne. Do tego bardzo szybko i łatwo się je robi. To smakołyk w sam raz na jesień.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Czym właściwie są pancakes? To odmiana naleśników, które robi się z gęstszego ciasta z dodatkiem substancji spulchniającej, np. proszku do pieczenia bądź sody oczyszczonej. Najbardziej rozpowszechnione są w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Jak je zrobić? Najlepiej z receptury brytyjskiego kucharza, Gordona Ramsaya. Pancakes zawsze wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Oryginalny przepis można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej autora, Gordona Ramsaya

Puszyste pancakes - przepis to jedynie podstawowe składniki. To musisz przygotować na ciasto

Do zrobienia delikatnych, amerykańskich naleśników potrzebne są poniższe produkty:

  • maślanka - 300 g,
  • mąka - szklanka,
  • jajka - 2 sztuki
  • olej - 4 łyżki,
  • cukier - 2 łyżki,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • aromat waniliowy (lub prawdziwa wanilia, ew. cukier waniliowy) - łyżeczka,
  • sól - pół łyżeczki.

Przygotowanie pancakes - przepis jest prosty i szybki. Każdemu powinny się udać

Przyrządzenie pancakes według przepisu Gordona Ramsaya nie jest trudne. Zacznij od jajek:

  1. Oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę;
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie pozostałe składniki;
  3. Powoli dodaj pianę białkową do masy;
  4. Nakładaj ciasto porcjami na patelnię posmarowaną masłem;
  5. Smaż na średnim ogniu do momentu aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki
    (około pięciu - sześciu minut);
  6. Obróć naleśnik i smaż z drugiej strony około dwóch minut;
  7. Pancakes podawaj z dowolnymi dodatkami.

Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.