Pancakes - przepis na naleśniki w amerykańskim stylu. Będą delikatne i puszyste, ale nie używaj mleka

Pancakes to przepyszne, puchate naleśniki, które szturmem zdobyły nasze serca i kubki smakowe, a przybyły do nas zza oceanu. Przepis na te puszyste naleśniki jest bardzo prosty i zajmuje dosłownie chwilkę. Warto jednak pamiętać, że oryginalne amerykańskie pankejki nie mają w sobie mleka - sekretem ich smaku jest maślanka.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli marzy ci się pyszne śniadanie na słodko, lub jesteś znudzony tradycyjnymi naleśnikami, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra. Pancakes, czyli puszyste i delikatne naleśniki to podstawa amerykańskiego smaku, a przepis jest naprawdę prosty. Zrezygnuj jednak z mleka - oryginalna receptura na amerykańskie pancakes go nie zawiera. Zawiera za to maślankę, to właśnie dzięki niej pankejki są tak delikatne.

Pancakes - przepis oryginalny

Składniki:

  • 1,25 szklanki mleka
  • 1,25 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 0,25 szklanki cukru pudru
  • 0,25 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Pancakes - sposób wykonania

  1. Przed przystąpieniem do robienia pankejków, upewnij się, że składniki mają temperaturę pokojową.
  2. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką, dość gęstą masę pozbawioną grudek. 
  3. Patelnię delikatnie natłuść i porządnie rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na pancakes i smaż je z obu stron na średniej mocy palnika, aż będą złote i apetyczne.

Jak widzisz, przygotowanie najlepszych amerykańskich placuszków zajmuje chwilę i jest banalnie proste. Podaj je z bitą śmietaną i syropem klonowym lub ulubionymi owocami - każda opcja będzie pyszna.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: