Chcesz zrobić kotlety, a nie masz bułki tartej? Podajemy zamiennik. Z nim będą jeszcze lepsze

Kotlety mielone z dodatkami to danie, które podbiło serca wielu Polaków. Robione w panierce z bułki tartej są chrupkie i pyszne. A co jeśli pomimo chęci przygotowania tej potrawy, zabraknie obowiązkowej panierki? Można poratować się zamiennikiem.

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych. Przede wszystkim dlatego, że charakteryzują się głębokim i aromatycznym smakiem, a także tym, że pasują do większości dodatków. Zazwyczaj podawane są z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Jednak koneserzy buraczków równie chętnie wybierają mielone do dopełnienia smaku zasmażanego warzywa.

Najczęściej kotlety obtoczone są w bułce tartej. Czasem jednak może się zdarzyć, że zabraknie nam właśnie tego składnika. To on sprawia, że mielone nie rozpadają się podczas smażenia. Na ratunek może wtedy przyjść inny składnik. Jest nim ugotowana kasza jęczmienna. Nie tylko nada innego smaku potrawie, lecz także dzięki niej kotlety będą bardziej soczyste i delikatne. Kasza sprawdzi się nie tylko jako dodatek do środka potrawy. Można użyć jej również jako panierki.

Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Z czosnku również pozbądź się łupin i przeciśnij go przez praskę.
  3. Mięso umieść w większej misce, dodaj czosnek, cebulę, sól, pieprz, paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie wymieszaj.
  4. Następnie wbij jajko i wsyp prawie całą kaszę jęczmienną. Nie wsypuj wszystkiego, ponieważ reszta posłuży jako panierka.
  5. Mięso wyrabiaj do momentu połączenia składników.
  6. Z tak przygotowanej masy formuj kotleciki dowolnej wielkości. Każdy kawałek obtocz w kaszy, przyciskając go do niej, aby mogła się przykleić.
  7. Wszystko smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.