Warstwowa sałatka na Wielkanoc. Jeden sekretny składnik sprawi, że goście będą się nią zajadać

Wielkanoc stoi pod znakiem wielu tradycyjnych potraw. Oprócz żurku i babki piaskowej na stole nie powinno zabraknąć sałatki, która zasmakuje gościom. Warto postawić na warstwową, która jest prosta i szybka w przygotowaniu. Aby osiągnąć sukces, wystarczy dodać jeden składnik.

Wielkanoc to czas, gdy przygotowujemy w domu wiele tradycyjnych potraw. Niektórzy z nas sięgają po sprawdzone, rodzinne przepisy na żurek czy wypieki, a inni szukają inspiracji w sieci. Nie ulega wątpliwości, że świąteczne przygotowania służą wypróbowywaniu nowych dań, które wcześniej nie gościły na naszych stołach. Przedstawiamy sałatkę wielowarstwową, która zasmakuje wielu gościom. Niektórzy z nich z pewnością poproszą później o przepis.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Sałatka warstwowa, którą będą się zajadać goście. Klucz do niezapomnianego smaku stanowi jeden składnik

Przygotowanie efektownej sałatki na Wielkanoc nie musi zajmować wiele czasu. Warto, by na świątecznym stole nie zabrakło również i wielowarstwowej, która nie dość, że jest prosta w przygotowaniu, to jeszcze dobrze smakuje i wygląda. Kluczem do sukcesu jest odrobina cukru. Sałatkę dobrze umieścić w szklanej misie tak, by każdy gość mógł przed nałożeniem zobaczyć, co kryją warstwy. Warto też poprosić, by nakładając jedzenie na talerz, sięgali łyżką do samego dna, co umożliwi spróbowanie całej sałatki.

Prosty przepis na wielkanocną sałatkę warstwową. Zachwyci smakiem niejednego gościa

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 1 słoik selera naciowego
  • natka pietruszki
  • 200 g sera żółtego (np. gouda)
  • 150 g pora
  • 5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz i cukier

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka.
  2. Odsącz kukurydzę, seler i groszek.
  3. Sparz pora i pokrój go na plasterki.
  4. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  5. Układaj w misce warstwy w następującej kolejności: seler, kukurydza, majonez, por, jajka, majonez, groszek, ser. 
  6. Przyozdób sałatkę natką pietruszki.
  7. Podawaj schłodzoną.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.