Więcej świątecznych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W Wielkanoc królują domowe i tradycyjne przepisy. Żurek, wędliny, różne wypieki świetnie smakują przygotowane według rodzinnych receptur. Jednak święta wielkanocne mogą być też okazją do małych eksperymentów w kuchni. Sprawdź jak zrobić sałatkę na Wielkanoc, by była pyszna i pięknie podana. Więcej przepisów na wielkanocne sałatki znajdziesz w naszym artykule: Sałatki na Wielkanoc - trzy banalne przepisy, które zawsze się udają
Sałatka idealna na święta wielkanocne? Sałatka warstwowa to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest nie tylko pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu. Podana w szklanej misie, która wyeksponuje warstwy składników, będzie się pięknie prezentować i z pewnością zaskoczy twoich bliskich. Podczas nakładania należy oczywiście pamiętać, aby sięgać łyżką do samego dna, by skosztować wszystkich składników. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować jajka i kilka warzyw. Nie może zabraknąć majonezu, bez którego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy.
Składnik:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania jajek. Kukurydzę, groszek i seler odsączamy. Por parzymy, następnie kroimy w plasterki, dodajemy sól i cukier. Jajka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Kolejnym krokiem jest układanie warstw. Użyj dużej szklanej misy lub małych salaretek - w zależności jak chcesz podać sałatkę. Tworzymy warstwy w następujący sposób: seler, kukurydza, majonez, por, jajka, majonez, groszek i ser. Przyozdabiamy świeżą natką pietruszki. Sałatkę przed podaniem należy schłodzić.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.