Sałatka na Wielkanoc zasmakuje każdemu w święta. Jeden składnik jest tutaj kluczowy

Na wielkanocnym stole poza żurkiem, jajkami i domowymi wędlinami nie może zabraknąć sałatek. Zastanawiasz się, jakie przygotować w tym roku? Poza klasyczną jarzynową wypróbuj przepis na sałatkę wielkanocną według naszego przepisu. Sprawdź recepturę i zaskocz bliskich.

Więcej świątecznych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

W Wielkanoc królują domowe i tradycyjne przepisy. Żurek, wędliny, różne wypieki świetnie smakują przygotowane według rodzinnych receptur. Jednak święta wielkanocne mogą być też okazją do małych eksperymentów w kuchni. Sprawdź jak zrobić sałatkę na Wielkanoc, by była pyszna i pięknie podana. Więcej przepisów na wielkanocne sałatki znajdziesz w naszym artykule: Sałatki na Wielkanoc - trzy banalne przepisy, które zawsze się udają

Sałatka na Wielkanoc - sałatka warstwowa 

Sałatka idealna na święta wielkanocne? Sałatka warstwowa to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest nie tylko pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu. Podana w szklanej misie, która wyeksponuje warstwy składników, będzie się pięknie prezentować i z pewnością zaskoczy twoich bliskich. Podczas nakładania należy oczywiście pamiętać, aby sięgać łyżką do samego dna, by skosztować wszystkich składników. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować jajka i kilka warzyw. Nie może zabraknąć majonezu, bez którego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy.

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Przepis na wielkanocną, warstwową sałatkę 

Składnik:

  • 5 jajek
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • słoik selera naciowego
  • 150 g pora
  • natka pietruszki
  • 200 g sera żółtego
  • 5 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania jajek. Kukurydzę, groszek i seler odsączamy. Por parzymy, następnie kroimy w plasterki, dodajemy sól i cukier. Jajka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Kolejnym krokiem jest układanie warstw. Użyj dużej szklanej misy lub małych salaretek - w zależności jak chcesz podać sałatkę. Tworzymy warstwy w następujący sposób: seler, kukurydza, majonez, por, jajka, majonez, groszek i ser. Przyozdabiamy świeżą natką pietruszki. Sałatkę przed podaniem należy schłodzić.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.