Sałatka warstwowa powinna być zróżnicowana i kolorowa. W dużej szklanej misce prezentuje się idealnie! Podczas nakładania należy oczywiście pamiętać, aby sięgać łyżką do samego dna, by skosztować wszystkich składników. Jeśli potrzebujecie przepisu na taki przysmak, zapraszamy! Sprawdźcie nasze pomysły na sałatki warstwowe!
Składniki:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie na sypko i odstaw go do wystudzenia. Ugotuj również jajka na twardo, a potem pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Sos odlej także z tuńczyka i rozdrobnij go widelcem. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę. W kubku wymieszaj majonez z jogurtem i dopraw solą i pieprzem. W dużej misce na dnie rozłóż warstwę ryżu. Na niej połóż trochę sosu majonezowego, a potem wyłóż jajka. Następnie połóż tuńczyka, ogórki i kukurydzę. Na koniec wysyp pozostały ryż i posmaruj wierzch sosem majonezowym.
Składniki:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, zasyp przyprawą do kurczaka i odstaw do marynowania na godzinę. Następnie rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso, tak by było rumiane. Odlej tłuszcz i odstaw, by kurczak wystygł. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia. Następnie pokrój je w kostkę lub w ósemki. Pomidory również pokrój w kostkę. Brokuł zaś podziel na różyczki i włóż je na 2 minuty do wrzątku, a po tym czasie przelej lodowatą wodą. Majonez wymieszaj z jogurtem i wyciśniętym w wyciskarce czosnkiem. Kukurydzę odlej z zalewy. Na dnie salaterki wyłóż przestudzonego kurczaka, a na niego wyłóż pomidory. Potem wysyp kukurydzę i wyłóż warstwę sosu czosnkowego. Na tym połóż brokuły, a na nich jajka. Wierzch posmaruj kolejną warstwą sosu. Wierzch posyp zblanszowanymi płatkami migdałów.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, przestudź. Białka pokrój w kostkę, a żółtka rozkrusz do osobnej miseczki. Żółty ser, ananas i szynkę konserwową pokrój w kostkę, a por w cienkie plasterki. Seler i kukurydzę odlej z zalewy. Jogurt i majonez wymieszaj, dodaj sól i pieprz. Na spód wyłóż pora, potem szynkę, ananas, białka, warstwę sosu majonezowego, seler, żółty ser, kukurydzę i warstwę sosu. Wierz posyp pokruszonymi żółtkami.