Ania Lewandowska robi rosół z kilkoma kroplami tego składnika. Z pewnością go nie dodajesz

Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Anna Lewandowska proponuje jednak nieco inną wersję. Dodaje do niego składnik, który podkręci smak dania.

Anna Lewandowska to znana sportsmenka, trenerka personalna, dietetyczka oraz osobowość medialna. Prywatnie mama dwóch córek i żona piłkarza Roberta Lewandowskiego. Jej plany treningowe i żywieniowe stały się bardzo popularne i coraz więcej osób decyduje się na wspólne działanie z trenerką.

Na swoim blogu podzieliła się przepisem na magiczny rosół, który stawia na nogi. Jego sekretem jest ocet jabłkowy oraz długie trzymanie na ogniu. Aby zachęcić do długiego gotowania napisała

Taki długo gotowany rosół łatwo przyjmie i przetworzy nawet organizm osłabiony chorobą. Zaczerpnie z niego energię i dużo cennych składników odżywczych, m.in. wapń, fosfor, potas. Długie gotowanie powoduje, że rosół zawiera łatwo przyswajalny kolagen.

Przepis na rosół Anny Lewandowskiej

Składniki

  • 3 l wody,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • ¼ łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 kg mięsa np. wołowego lub cielęcego,
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 3 średnie marchewki,
  • cebula,
  • pietruszka,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • pół kurczaka,
  • szczypta soli.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Sposób przygotowania

  1. Wodę wlej do garnka, dodaj tymianek, kurkumę, mięso, ocet jabłkowy i kminek. Całość gotuj przez około 1,5 godziny na małym ogniu.
  2. Po tym czasie zacznij dodawać resztę podanych składników. Rozpocznij od warzyw takich jak cebula, marchew, seler, pietruszka i czosnek. Następnie wsyp przyprawy i włóż kurczaka.
  3. Gotuj przez kolejne 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjmij mięso i jarzyny. Podawaj z ugotowaną w wodzie kaszą jaglaną.
Więcej o: