Piękne dekoracje na stół wielkanocny. Zachwycą gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem

Podczas szykowania się do świąt często zdarza się, że zapominamy o ozdobach na stół wielkanocny. Jeśli nic nie przygotowałaś, wykorzystaj to, co masz pod ręką. Podpowiadamy jak zrobić smakowite, szybkie ozdoby na Wielkanoc z potraw, które planujesz podać gościom. Będą zachwyceni efektem.

Stół wielkanocny można ozdobić na wiele sposobów, by umilić świąteczne śniadanie lub obiad. Często sięgamy wtedy po świeże kwiaty i dekoracje, które kupiliśmy w sklepie. Jeśli jednak nie masz nic pod ręką, a niedługo przyjdą goście, wykorzystaj nasze sprytne sposoby. Wystarczy, że sięgniesz po jajka ugotowane na twardo, a przygotujesz wielkanocne ozdoby, które świetnie smakują i fantastycznie się prezentują.

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Piękna ozdoba wielkanocnego stołu. Przygotujesz ją z jajek ugotowanych na twardo

Jak Wielkanoc to i jajka ugotowane na twardo. Zamiast jednak podawać je w tradycyjny sposób, zdecyduj się na nieco inną formę, by stały się również smakowitą ozdobą. Jak zrobić piękne tulipany za pomocą jajek i szczypiorku? To prostsze niż myślisz, a fantastycznie się prezentuje.

Wystarczy, że jajka ugotowane na twardo ponacinasz wzdłuż, tworząc dookoła odwrócone trójkąty. Dzięki temu uzyskasz kształt przypominający rozwinięte tulipany. Teraz należy jedynie wbić w spód jajka szczypiorek, który będzie wyglądał jak łodyga. Przygotuj w ten sposób kilka wielkanocnych przekąsek i ułóż je na długiej tacy. Dla ciekawszego efektu możesz też delikatnie przewiązać szczypiorek wstążką, by smakowita dekoracja wyglądała jak wiosenny bukiet kwiatów.

 

Jak jeszcze wykorzystać jajka do ozdoby? Smakowita przystawka, która fenomenalnie się prezentuje

Nie masz zbyt dużo miejsca na świątecznym stole, lecz chcesz go ozdobić w ciekawy sposób? Sięgnij po jajka na twardo, lecz tym razem uformuj je nieco inaczej. Możesz przygotować dekorację, która będzie wyglądała jak pisklę wychodzące ze skorupki. Wystarczy ponacinać białko w taki sposób, by przypominało popękaną skorupę, a następnie delikatnie zdjąć jedną część, by odsłonić żółtko. Teraz tylko należy wbić w żółtko dwa ziarenka pieprzu, by przypominały oczy, i niewielki kawałek marchewki jako dziób.

Tak przygotowane dekoracje dobrze jest ustawić na talerzu wyłożonym rzeżuchą, która będzie wyglądała jak trawa. Wystarczy tylko kilka chwil i jajka, które królują na wielkanocnym stole, żeby przygotować efektowną, a do tego smakowitą ozdobę. Jedno jest pewne - zrobi ogromne wrażenie. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA