Więcej przepisów na dodatki do obiadu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka obiadowa z buraczków to kolejna perełka od siostry Anastazji, która w swoich przepisach stawia na wyśmienity smak i prostotę. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że sałatka jest wyrazista w smaku i jeszcze zdrowsza, a szczypiorek tylko podkręca efekt. Jak się zabrać za najlepszą sałatkę obiadową siostry Anastazji? Zacznij od ugotowania buraków.
Najlepsza sałatka obiadowa siostry Anastazji
Składniki:
- 3 duże ugotowane buraki
- 1 średnia cebula
- ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
- 2 niewielkie ząbki czosnku
- szczypiorek
- łyżeczka kminku
- szczypta cukru
- sól, pieprz, oliwa
Sposób wykonania:
- Buraczki ugotuj w wodzie z odrobiną soli. Następnie ostudź je i zetrzyj na tarce. Kiedy buraczki się gotują, drobno posiekaj cebulę i czosnek, następnie dodaj do nich szczyptę cukru, by nieco je zmiękczyć i złagodzić ostrość.
- Starte buraki przełóż do miski. Kapustę drobno poszatkuj. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna - przepłucz ją na sitku i porządnie odciśnij. Dodaj do buraczków. Dodaj także cebulę, czosnek i posiekany szczypiorek.
- Dodaj 2-3 łyżki oliwy i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Wymieszaj i ostaw na jakiś czas, by smaki się przegryzły.
Taka sałatka pasuje niemal do każdego dania obiadowego, zwłaszcza do potraw z wieprzowiny, czy też np. zrazów lub bitek wołowych.