Najlepsza surówka obiadowa siostry Anastazji. Zdziwisz się, co zakonnica dodaje do buraczków

Polacy uwielbiają przepisy siostry Anastazji, nie tylko za smak potraw, ale także prostotę ich wykonania oraz znane i lubiane składniki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić przepyszną sałatkę obiadową z tartych buraków, która pasuje i do schabowego i do mielonego. Sympatyczna zakonnica dodaje bowiem do niej chyba najbardziej polski składnik, jaki można sobie wyobrazić. Chodzi oczywiście o kapustę kiszoną.

Więcej przepisów na dodatki do obiadu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka obiadowa z buraczków to kolejna perełka od siostry Anastazji, która w swoich przepisach stawia na wyśmienity smak i prostotę. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że sałatka jest wyrazista w smaku i jeszcze zdrowsza, a szczypiorek tylko podkręca efekt. Jak się zabrać za najlepszą sałatkę obiadową siostry Anastazji? Zacznij od ugotowania buraków.

Najlepsza sałatka obiadowa siostry Anastazji

Składniki:

  • 3 duże ugotowane buraki
  • 1 średnia cebula
  • ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • łyżeczka kminku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób wykonania:

  1. Buraczki ugotuj w wodzie z odrobiną soli. Następnie ostudź je i zetrzyj na tarce. Kiedy buraczki się gotują, drobno posiekaj cebulę i czosnek, następnie dodaj do nich szczyptę cukru, by nieco je zmiękczyć i złagodzić ostrość. 
  2. Starte buraki przełóż do miski. Kapustę drobno poszatkuj. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna - przepłucz ją na sitku i porządnie odciśnij. Dodaj do buraczków. Dodaj także cebulę, czosnek i posiekany szczypiorek. 
  3. Dodaj 2-3 łyżki oliwy i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Wymieszaj i ostaw na jakiś czas, by smaki się przegryzły.

Taka sałatka pasuje niemal do każdego dania obiadowego, zwłaszcza do potraw z wieprzowiny, czy też np. zrazów lub bitek wołowych. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA