Takich rogalików na tłusty czwartek jeszcze nie robiłeś. Robione warstwami, określane są listkowymi

Rogaliki to jedne z propozycji, które wybieramy w tłusty czwartek. Pysznie kruche, ze słodkim nadzieniem chętnie kupowane są w cukierniach i robione w domu. Przedstawiamy propozycję, której z pewnością nie widziałeś. Warstwowe rogaliki są jeszcze ciekawsze.

Już za niedługo pączki, faworki, drożdżówki i rogaliki opanują nasze brzuchy za sprawą tłustego czwartku. Dlatego warto znać te receptury, które zapewnią najlepsze doznania smakowe. Rogaliki listkowe to idealna propozycja na ten dzień. Co je wyróżnia na tle innych wypieków? Warstwowe ciasto, którego mało kto używa. Youtuberka Kasia z kanału "Swojskie jedzonko" pokazała jak krok po kroku je wykonać. To wcale nie jest takie trudne, a smak jest nie do opisania.

Przepis na rogaliki listkowe

Składniki

  • 600 g mąki pszennej tortowej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 120 g masła,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • 2 łyżki cukru,
  • ulubiony dżem.
Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym

Sposób przygotowania

  1. Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, rozetrzyj do uzyskania lejącej masy i pozostaw na około 1 minutę.
  2. Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę, wbij jajka, i wlej utarte z cukrem drożdże. Całość wyrób na gładkie ciasto za pomocą dłoni. Tak przygotowane przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
  3. W tym czasie wyjmij masło z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową i zmiękło.
  4. Po godzinie wyjmij ciasto i wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagnieć i podziel na 16 równych części.
  5. Z każdego kawałka uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na cieniutki placek.
  6. Kostkę masła podziel na 14 części. Kolejnym krokiem jest rozłożenie go na każdym kawałku i rozsmarowanie.
  7. Po tej czynności, tworząc stos z 8 placków nakładaj na siebie kawałki jeden na drugim. Na ostatnią część od góry nie należy dawać masła.
  8. Czynność powtórz do momentu zrobienia dwóch stosów po 8 kawałków.
  9. Przygotowane stosy rozwałkuj na duże placki. Następnie za pomocą radełka przekrój je na 16 równych części (16 części ma wyjść z jednego stosu).
  10. Na każdym kawałku, po szerszej stronie umieść łyżeczkę dżemu.
  11. Trójkąty z powidłami zawiń formując rogaliki. Końce dokładnie sklej, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło.
  12. Takie zwinięte rogaliki układaj na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  13. Blachę włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut do zarumienienia.
  14. Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.