To ciasto ma aż 20 warstw. Bardzo popularne na Podlasiu, bije na głowę inne wypieki

Regionalne desery przyciągają do siebie nie tylko wyglądem i smakiem, lecz także historią, która za nimi stoi. Tak samo jest w przypadku tego ciasta. Pochodzący z Podlasia wypiek ma aż 20 warstw, a jego przepis nie zmienił się od wielu lat.

Ciasto Marcinek to przysmak Podlasia i to właśnie tam najczęściej można je zjeść. Jest przepyszne, lecz czasochłonne, ponieważ zbudowane jest z wielu warstw. Nasz przepis uwzględnia 20 poziomów, jednak można znaleźć i takie, które zbudowane są z nawet 40 lub 50 placków.

W 2016 roku ciasto Marcinek zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych, a jego historia powstania wywodzi się z czasów carskich i wiąże się z Pałacem w Białowieży.

To właśnie z okazji Święta Marcina pieczono ciasto o nazwie Marcinek. Było i nadal jest wykonywane z tradycyjnych składników, które każdy znajdzie w domu. Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie już od 70 lat.

Przepis na ciasto Marcinek

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 1 kostka masła,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 szklanki cukru.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Składniki na krem:

  • 1 l śmietany 30 proc.,
  • 1 duża śmietana 18 proc.,
  • 1 duża śmietana 12 proc.,
  • 2 szklanki cukru,
  • sok z cytryny,
  • zapach migdałowy,
  • bułka tarta lub mielona kawa do dekoracji.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie 3 misek. W pierwszej umieść i wymieszaj śmietanę oraz  sodę. Do drugiej wbij jajko i dodaj 3 żółtka. W trzeciej utrzyj masło z cukrem.
  2. Gdy mieszanka masła z cukrem zrobi się puszysta i biała, na zmianę dodawaj śmietanę i jajka. Cały czas miksuj.
  3. Gdy masa będzie jednolita zacznij wsypywać przesianą przez sitko mąkę. Następnie całość zagnieć. Wyrabiaj do uzyskania gładkiej kuli, zawiń w folię i odstaw do lodówki na około godzinę.
  4. Po tym czasie podziel je 20 równych kawałków, każde rozwałkuj na kształt koła.
  5. Placuszki układaj na blaszce i piecz przez około 5 minut w temperaturze 180°C.

Sposób przygotowania kremu:

  1. W czasie pieczenia przygotuj krem. Wszystkie rodzaje śmietany ubij z sobą i stopniowo dodawaj cukier.
  2. Następnie wlej sok z cytryny i pół łyżki aromatu migdałowego.
  3. Gotowym kremem przekładaj upieczone placki.
  4. Gdy nie wykorzystasz całej masy możesz ją nią udekorować zewnętrzną stronę ciasta.
  5. Tak przygotowane wstaw do lodówki na całą noc. Po wyciągnięciu udekoruj bułką tartą lub mieloną kawą.

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.