Ciasto Marcinek to przysmak Podlasia i to właśnie tam najczęściej można je zjeść. Jest przepyszne, lecz czasochłonne, ponieważ zbudowane jest z wielu warstw. Nasz przepis uwzględnia 20 poziomów, jednak można znaleźć i takie, które zbudowane są z nawet 40 lub 50 placków.
W 2016 roku ciasto Marcinek zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych, a jego historia powstania wywodzi się z czasów carskich i wiąże się z Pałacem w Białowieży.
To właśnie z okazji Święta Marcina pieczono ciasto o nazwie Marcinek. Było i nadal jest wykonywane z tradycyjnych składników, które każdy znajdzie w domu. Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie już od 70 lat.
Przepis na ciasto Marcinek
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki,
- 1 kostka masła,
- 1 jajko,
- 3 żółtka,
- 1 szklanka śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 szklanki cukru.
Zobacz wideo
Pyszny sernik baskijski
Składniki na krem:
- 1 l śmietany 30 proc.,
- 1 duża śmietana 18 proc.,
- 1 duża śmietana 12 proc.,
- 2 szklanki cukru,
- sok z cytryny,
- zapach migdałowy,
- bułka tarta lub mielona kawa do dekoracji.
Trendy 2023: ubrania w tych kolorach są intrygujące i bardzo modne! Dodadzą blasku glamour
Sposób przygotowania ciasta:
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie 3 misek. W pierwszej umieść i wymieszaj śmietanę oraz sodę. Do drugiej wbij jajko i dodaj 3 żółtka. W trzeciej utrzyj masło z cukrem.
- Gdy mieszanka masła z cukrem zrobi się puszysta i biała, na zmianę dodawaj śmietanę i jajka. Cały czas miksuj.
- Gdy masa będzie jednolita zacznij wsypywać przesianą przez sitko mąkę. Następnie całość zagnieć. Wyrabiaj do uzyskania gładkiej kuli, zawiń w folię i odstaw do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie podziel je 20 równych kawałków, każde rozwałkuj na kształt koła.
- Placuszki układaj na blaszce i piecz przez około 5 minut w temperaturze 180°C.
Sposób przygotowania kremu:
- W czasie pieczenia przygotuj krem. Wszystkie rodzaje śmietany ubij z sobą i stopniowo dodawaj cukier.
- Następnie wlej sok z cytryny i pół łyżki aromatu migdałowego.
- Gotowym kremem przekładaj upieczone placki.
- Gdy nie wykorzystasz całej masy możesz ją nią udekorować zewnętrzną stronę ciasta.
- Tak przygotowane wstaw do lodówki na całą noc. Po wyciągnięciu udekoruj bułką tartą lub mieloną kawą.
Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl