Koniec z nudnym schabowym. Ten kotlet jest jeszcze lepszy, a różni się małym szczegółem

Eksperymentowanie przy tradycyjnych daniach jest coraz popularniejsze. Dzięki temu klasyczne potrawy mogą zyskać drugie życie. Tak jest właśnie z tym kotletem schabowym. W tej wersji jest o niebo lepszy.

Klasyczny kotlet schabowy to nasze polskie dobro narodowe. W wielu domach niedzielny obiad nie może się odbyć bez niego. Schab ubity na cienki plaster, a to wszystko zamoczone w jajku i oprószone bułką tartą sprawia, że danie jest chrupkie i smaczne. Jednak, aby trochę podkręcić jego smak, warto trochę z nim poeksperymentować.

Na kanale YouTube Henia Foks możemy zobaczyć, jak przygotować to mięso w stylu Zagłoba. Co się w nim zmienia i co je wyróżnia? W tym przepisie standardowy kotlet zapiekany jest z żółtym serem, szynką i jajkiem sadzonym. Taka technika powoduje, że nudny schabowy dostaje drugie życie.

 

Przepis na kotlety Zagłoba

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • bułka tarta,
  • olej.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Składniki na farsz:

  • 4 jajka,
  • 4 plasterki sera żółtego,
  • 4 plasterki szynki,
  • 4 łyżki ketchupu.

Sposób przygotowania:

  1. Schab potłucz za pomocą tłuczka na cienkie plastry. Następnie każdy kawałek z dwóch stron oprósz świeżo zmielonym pieprzem, solą i papryką słodką.
  2. Jajko wbij do miski. Dopraw 1/3 łyżki papryki, szczyptą soli i pieprzem. Dokładnie roztrzep.
  3. Kawałki schabu zanurz w masie jajecznej, następnie w wysypanej na talerz bułce tartej. Po wymoczeniu smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju do złotego koloru.
  4. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie wbij na nią 4 jajka i smaż do uzyskania jajek sadzonych.
  5. Wysmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj je ketchupem po całej powierzchni.
  6. Jajka oprósz solą i pieprzem i ułóż na mięsie. Kolejnym krokiem jest rozmieszczenie szynki i żółtego sera na jajkach.
  7. Tak przygotowane kotlety włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz do rozpuszczenia sera.
  8. Kotlety podawaj w towarzystwie ziemniaków i sałatki.

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.