-
Haps
-
Jak przygotować
- Koniec z nudnym schabowym. Ten kotlet jest jeszcze lepszy, a różni się małym szczegółem
Koniec z nudnym schabowym. Ten kotlet jest jeszcze lepszy, a różni się małym szczegółem
Eksperymentowanie przy tradycyjnych daniach jest coraz popularniejsze. Dzięki temu klasyczne potrawy mogą zyskać drugie życie. Tak jest właśnie z tym kotletem schabowym. W tej wersji jest o niebo lepszy.
Klasyczny kotlet schabowy to nasze polskie dobro narodowe. W wielu domach niedzielny obiad nie może się odbyć bez niego. Schab ubity na cienki plaster, a to wszystko zamoczone w jajku i oprószone bułką tartą sprawia, że danie jest chrupkie i smaczne. Jednak, aby trochę podkręcić jego smak, warto trochę z nim poeksperymentować.
Na kanale YouTube Henia Foks możemy zobaczyć, jak przygotować to mięso w stylu Zagłoba. Co się w nim zmienia i co je wyróżnia? W tym przepisie standardowy kotlet zapiekany jest z żółtym serem, szynką i jajkiem sadzonym. Taka technika powoduje, że nudny schabowy dostaje drugie życie.
Przepis na kotlety Zagłoba
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- bułka tarta,
- olej.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Składniki na farsz:
- 4 jajka,
- 4 plasterki sera żółtego,
- 4 plasterki szynki,
- 4 łyżki ketchupu.
Sposób przygotowania:
- Schab potłucz za pomocą tłuczka na cienkie plastry. Następnie każdy kawałek z dwóch stron oprósz świeżo zmielonym pieprzem, solą i papryką słodką.
- Jajko wbij do miski. Dopraw 1/3 łyżki papryki, szczyptą soli i pieprzem. Dokładnie roztrzep.
- Kawałki schabu zanurz w masie jajecznej, następnie w wysypanej na talerz bułce tartej. Po wymoczeniu smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju do złotego koloru.
- W tym czasie na drugiej patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie wbij na nią 4 jajka i smaż do uzyskania jajek sadzonych.
- Wysmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj je ketchupem po całej powierzchni.
- Jajka oprósz solą i pieprzem i ułóż na mięsie. Kolejnym krokiem jest rozmieszczenie szynki i żółtego sera na jajkach.
- Tak przygotowane kotlety włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz do rozpuszczenia sera.
- Kotlety podawaj w towarzystwie ziemniaków i sałatki.
Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl