Klasyczne racuchy pójdą w zapomnienie. Ich budyniową wersję zrobisz w 20 minut

Budyniowe racuszki to alternatywa dla tych, którzy uwielbiają smak oryginału, lecz chcieliby spróbować czegoś innego. Z tym przepisem zrobisz to danie w 20 minut i nie pobrudzisz nawet rąk.

Racuchy to słodkie danie, które przypada do gustu wielu osobom. Mało kto po spróbowaniu go po raz pierwszy już nigdy do niego nie wraca. Najczęściej posypane cukrem pudrem, jednak podawane z dżemem, bitą śmietaną lub miodem również smakuje wyśmienicie. Słodkie placuszki idealnie sprawdzają się jako śniadanie, kolacja, a nawet deser.

Trzeba się z tym zgodzić, że ile domów tyle przepisów na to danie. Najczęściej jednak stosuje się jedną recepturę, która sprawdza się od wielu lat. Natomiast dla wszystkich tych, którzy chcieliby posmakować nowego wydania tego przysmaku przygotowaliśmy coś wyjątkowego. Mowa tu o racuszkach, które mają w sobie budyń. Dzięki temu po wysmażeniu są pulchne, aksamitne, z aromatem wanilii. Posypane cukrem pudrem lub podane z domową konfiturą z pewnością na dłużej zagoszczą w twoim domu.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Przepis na budyniowe racuchy

Składniki

  • 300 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia,
  • 2 budynie waniliowe,
  • szklanka mleka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i budynie przesiej do większej miski. Dokładnie wymieszaj.
  2. Do suchych składników wbij całe jajka i stopniowo wlewaj mleko. Całość zmiksuj za pomocą miksera. Powstała masa powinna być gładka i pozbawiona grudek.
  3. Olej rozgrzej na patelni. Następnie za pomocą łyżki nakładaj na ciepły tłuszcz ciasto formując placuszki.
  4. Każdy kawałek smaż z dwóch stron na złoty kolor. Wysmażone placuszki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Po lekkim wystudzeniu posyp całość cukrem pudrem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.