Przypominamy staropolski przysmak. Ten przepis zna każda babcia. To niecodzienny dodatek do obiadu

Z mijającym czasem smaki dzieciństwa coraz bardziej zacierają się w naszej pamięci. To byłaby wielka szkoda, gdybyśmy o nich całkowicie zapomnieli. Aby to się nie wydarzyło, przypominamy recepturę na dodatek do obiadu, który kiedyś przygotowywany był cały czas.

Prażuchy w każdej części kraju nazywane są inaczej. Danie to można znać również jako prażucha ziemniaczana, porka lub fuszer. Co więc kryje się pod tymi licznymi nazwami? Ta potrawa to nic innego jak gotowane ziemniaki z dodatkiem mąki.

Porcje, które układane są na talerzach formowane są łyżką i swoim wyglądem mogą przypominać niezgrabne kluseczki. Można je również robić w kształt większych kulek, a wszystko to okraszone jest wysmażonymi skwarkami. Danie to można również dodać do ulubionej zupy, jako dodatek do maślanki, lub ulubionego aromatycznego sosu.

Przepis na prażuchy z przepisu babci

Składniki

  • pół kilo mączystych ziemniaków,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • sól,
  • smalec,
  • 100 g wędzonego boczku.
Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Gdy kartofle zrobią się miękkie odlej większość wody, lecz pozostaw niewielką jej część. Woda jest potrzebna do tego, aby zachować odpowiednią konsystencję.
  3. Następnie do ziemniaków przesiej mąkę i dodaj sól. Garnek pozostaw na lekkim ogniu i za pomocą tłuczka rozgnieć warzywa.
  4. Masa powinna mieć jednolitą i gładką, a dodatkowo kleistą konsystencję. Jeżeli wyszłaby zbyt rzadka, dodaj trochę więcej mąki.
  5. Boczek pokrój w mniejszą kostkę i podsmaż go na łyżce smalcu. Smaż do momentu powstania chrupiących, ale nie spalonych skwarek.
  6. Przy pomocy łyżki formuj prażaki, czyli niewielkie ziemniaczane kuleczki. Przygotowane i jeszcze gorące kładź na talerzu.
  7. Na koniec polej całość okrasą zrobioną z wysmażonych skwarek.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.