Pączki od Gessler bez wydawania fortuny. Zjedz przysmak restauratorki bez czekania w kolejce

Z roku na rok przysmaki znanej restauratorki zdobywają coraz to większą popularność. Kolejki przy jej lokalach piętrzą się szczególnie w okresie tłustego czwartku. Nic dziwnego, ponieważ przez niektórych pączki Magdy Gessler są jednymi z lepszych dostępnych na rynku. Jeśli jednak nie uśmiecha ci się wyczekiwanie ich przed cukiernią, możesz wykonać je samodzielnie w domu.

Każdego roku pączki Magdy Gessler są rozchwytywane, a kolejki przed lokalami, gdzie można je dostać mierzą kilkanaście metrów. Nic więc dziwnego, że cena za jednego pączka wynosi prawie 20 zł. Jak wiemy i jak można zobaczyć w programie "Kuchenne rewolucje" najpopularniejsza osobowość związana z gastronomią w Polsce nie oszczędza na składnikach. Przygotowane pod jej czujnym okiem dania i przekąski są zrobione z produktów, które mają za zadanie dostarczyć gościom najlepszych doznań smakowych.

W tłusty czwartek przed cukierniami sygnowanymi nazwiskiem Gessler ustawiają się liczne grona osób, które tego dnia pragną spróbować tych popularnych przysmaków. Jeśli jednak chciałbyś oszczędzić sobie wyczekiwania na wejście i na zakup, możesz wykonać je samodzielnie w domowych warunkach. Jak? Podajemy przepis.

Przepis na pączki Magdy Gessler

Składniki

  • 2 kg mąki,
  • 300 g cukru,
  • 30 jajek,
  • pół kilo masła,
  • pół litra mleka,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 1,5 kg konfitury z róży,
  • pół kilo domowego lukru,
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 2,5 kg smalcu do smażenia.
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

OFERTY AVANTI24.PL: W tych butach przechodzisz całą wiosnę! Wygodne, stylowe i pasują do wszystkiego

Sposób przygotowania

  1. Mleko wlej do rondelka, wsyp również 100 g cukru i zagotuj. Do ciepłego płynu wrzuć pokruszone drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie cały czas mieszając dodaj szklankę mąki. Zdejmij z ognia i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Do większej miski wsyp pozostały cukier, sól i cukier waniliowy. Do tych składników wbij 10 całych jajek i 20 żółtek. Dokładnie wszystko wymieszaj. Taką mieszankę podgrzej do około 35°C.
  3. Po wyrośnięciu drożdży połącz je z przygotowaną mieszanką jajeczną. Do całości wsyp przesianą przez sitko mąkę. Powinno jej być około 1,2 kg. Wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodaj więcej mąki.
  4. Przygotowaną masę pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ponownie wyrób ciasto, aby je napowietrzyć.
  5. Po wyrośnięciu przenieś je na oprószoną mąką stolnicę i podziel na dwie równe części. Każdy kawałek uformuj w rulon i pokrój na mniejsze części.
  6. Każdą kulkę uformuj ręcznie na placek. Na jego środek nałóż konfiturę i dokładnie sklej. Po zawinięciu przygotuj z nich zgrabne kulki.
  7. Tak przygotowane pączki ułóż na blaszce i przykryj ściereczką, aby ponownie podrosły.
  8. W tym czasie w garnku rozgrzej tłuszcz do 180°C. Gdy będzie odpowiednio gorący wrzucaj podrośnięte pączki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  9. Po wysmażeniu umieść je na ręczniku papierowym. Udekoruj domowym lukrem i skórką z pomarańczy.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.