-
Haps
-
Jak przygotować
- Pączki od Gessler bez wydawania fortuny. Zjedz przysmak restauratorki bez czekania w kolejce
Pączki od Gessler bez wydawania fortuny. Zjedz przysmak restauratorki bez czekania w kolejce
Z roku na rok przysmaki znanej restauratorki zdobywają coraz to większą popularność. Kolejki przy jej lokalach piętrzą się szczególnie w okresie tłustego czwartku. Nic dziwnego, ponieważ przez niektórych pączki Magdy Gessler są jednymi z lepszych dostępnych na rynku. Jeśli jednak nie uśmiecha ci się wyczekiwanie ich przed cukiernią, możesz wykonać je samodzielnie w domu.
Każdego roku pączki Magdy Gessler są rozchwytywane, a kolejki przed lokalami, gdzie można je dostać mierzą kilkanaście metrów. Nic więc dziwnego, że cena za jednego pączka wynosi prawie 20 zł. Jak wiemy i jak można zobaczyć w programie "Kuchenne rewolucje" najpopularniejsza osobowość związana z gastronomią w Polsce nie oszczędza na składnikach. Przygotowane pod jej czujnym okiem dania i przekąski są zrobione z produktów, które mają za zadanie dostarczyć gościom najlepszych doznań smakowych.
W tłusty czwartek przed cukierniami sygnowanymi nazwiskiem Gessler ustawiają się liczne grona osób, które tego dnia pragną spróbować tych popularnych przysmaków. Jeśli jednak chciałbyś oszczędzić sobie wyczekiwania na wejście i na zakup, możesz wykonać je samodzielnie w domowych warunkach. Jak? Podajemy przepis.
Przepis na pączki Magdy Gessler
Składniki
- 2 kg mąki,
- 300 g cukru,
- 30 jajek,
- pół kilo masła,
- pół litra mleka,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- pół łyżeczki soli,
- 100 g świeżych drożdży,
- 1,5 kg konfitury z róży,
- pół kilo domowego lukru,
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- 2,5 kg smalcu do smażenia.
Zobacz wideo
Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko
OFERTY AVANTI24.PL: W tych butach przechodzisz całą wiosnę! Wygodne, stylowe i pasują do wszystkiego
Sposób przygotowania
- Mleko wlej do rondelka, wsyp również 100 g cukru i zagotuj. Do ciepłego płynu wrzuć pokruszone drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie cały czas mieszając dodaj szklankę mąki. Zdejmij z ognia i pozostaw do wyrośnięcia.
- Do większej miski wsyp pozostały cukier, sól i cukier waniliowy. Do tych składników wbij 10 całych jajek i 20 żółtek. Dokładnie wszystko wymieszaj. Taką mieszankę podgrzej do około 35°C.
- Po wyrośnięciu drożdży połącz je z przygotowaną mieszanką jajeczną. Do całości wsyp przesianą przez sitko mąkę. Powinno jej być około 1,2 kg. Wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodaj więcej mąki.
- Przygotowaną masę pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ponownie wyrób ciasto, aby je napowietrzyć.
- Po wyrośnięciu przenieś je na oprószoną mąką stolnicę i podziel na dwie równe części. Każdy kawałek uformuj w rulon i pokrój na mniejsze części.
- Każdą kulkę uformuj ręcznie na placek. Na jego środek nałóż konfiturę i dokładnie sklej. Po zawinięciu przygotuj z nich zgrabne kulki.
- Tak przygotowane pączki ułóż na blaszce i przykryj ściereczką, aby ponownie podrosły.
- W tym czasie w garnku rozgrzej tłuszcz do 180°C. Gdy będzie odpowiednio gorący wrzucaj podrośnięte pączki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Po wysmażeniu umieść je na ręczniku papierowym. Udekoruj domowym lukrem i skórką z pomarańczy.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl