Jest lepsza niż barszcz biały i żurek razem wzięte. Połączenie składników gwarantuje zachwyt rodziny

Karnawał już się kończy, a to oznacza, że warto zastanowić się nad potrawami, które znajdą się na wielkanocnym stole. U większości natrafi się na żurek lub biały barszcz, a mało kto pomyśli o tej właśnie zupie. To ona bije na głowę poprzednie propozycje.

Wielkanocny stół zawsze ugina się od potraw i przysmaków. Nie może na nim zabraknąć żurku, a u niektórych białego barszczu. Jednak nie tylko te zupy są charakterystyczne dla tego świątecznego okresu. Ania Starmach zaprezentowała zupę chrzanową, która smakiem deklasuje inne propozycje.

Zastosowane połączenie składników sprawia, że zupa jest kremowa, a smak nie daje o sobie zapomnieć. Aby się o tym przekonać, warto zrobić ją jeszcze przed świętami. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach.

Przepis na zupę chrzanówkę

Składniki:

  • 2 pory,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • pół selera,
  • 2 l wody,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • liście laurowe,
  • ziarenka ziela angielskiego,
  • ziarenka czarnego pieprzu,
  • 4 łyżki tartego chrzanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajka ugotowane na twardo.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu aż z mięsa wytopi się tłuszcz i stanie się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni lecz nie pozbywaj się wytopionego tłuszczu.
  2. Warzywa obierz, przemyj i drobno pokrój. Przełóż na patelnię, na której znajduje się tłuszcz z boczku i delikatnie przysmaż.
  3. Po wysmażeniu przełóż warzywa do większego garnka, nie dodawaj ziemniaków i zalej je wodą. Do naczynia wrzuć majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zamieszaj i pozostaw na średnim ogniu na około 30-40 minut. Zdejmij z ognia, gdy warzywa zmiękną.
  4. Po tym czasie wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  5. Całość gotuj przez następne 20 minut, następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  6. Na koniec dodaj do zupy śmietanę kremówkę oraz tarty chrzan. Ponownie zamieszaj, zmiksuj, zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
  7. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i chrupiącymi kawałkami boczku.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.