Masz dość zwykłych klopsów? Te zrobione są z ryby i są zatopione w zalewie. Postoją nawet do Wielkanocy

Klopsy to częsta propozycja obiadowa, na którą skusi się wielu. Jednak nawet najsmaczniejsze danie może się kiedyś znudzić. Aby klopsy nie poszły w zapomnienie podpowiadamy przepis na ich rybną wersję. Tak przygotowane będą świeże przez wiele dni.

Rybne przepisy na obiad w okresie przedwielkanocnym są jak na wagę złota. Klasyczne potrawy mogą już nie wystarczać, a chęć ugotowania czegoś nowego może być naprawdę duża. Jak zaskoczyć kubki smakowe i żołądek? Proponujemy niezawodny przepis na klopsiki z dorsza autorstwa Karola Okrasy. Jednak nie jest to zwykłe danie. Przygotowane klopsy zamykane są w słoiku i zalewane octową zalewą. Zawekowane i dokładnie zakręcone mogą stać w lodówce przez wiele dni.

Przepis na klopsy z dorsza w zalewie Karola Okrasy

Składniki na zalewę

  • 1 cebula,
  • 21 łyżek cukru,
  • 8 goździków,
  • łyżeczka kurkumy mielonej,
  • 8 liści laurowych,
  • szczypta mielonego chili,
  • 100 ml octu,
  • szczypta soli,
  • 500 ml wody,
  • 8 kulek ziela angielskiego.

Składniki na klopsy

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 500 g fileta z dorsza,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 25 g koperku świeżego.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Sposób przygotowania

  1. Na początku przygotuj zalewę octową. Do rondelka wlej wodę i wsyp sól, zagotuj. Następnie dodaj ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Jedną cebulę obierz i pokrój w krążki. Dodaj do reszty składników wraz z kurkumą i mielonym chili. Całość wymieszaj i gotuj przez około 5 minut.
  2. Drugą cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek również tak posiekaj. Wszystko umieść na rozgrzanym oleju i smaż do zarumienienia. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
  3. Dorsza zmiel za pomocą maszynki do mięsa lub bardzo drobno posiekaj. Przełóż go do większej miski.
  4. Do ryby dodaj drobno posiekany koperek, sól, pieprz, jajko i suchą kaszę. Dodaj podsmażony boczek wraz z cebulą. Dokładnie z sobą wymieszaj.
  5. Z powstałej rybnej masy formuj niewielkie klopsiki. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej. Następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  6. Wysmażone klopsy układaj w oczyszczonych słoikach. Całość zalej gorącą zalewą, warzywami i przyprawami, które się w niej znajdują. Ma ona zakryć wszystkie klopsy.
  7. Słoiki szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw je w taki sposób na kolejne 24 godziny. Później przechowuj je w lodówce. 

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.