Odwiedzając Włochy obowiązkowo musisz spróbować ich specjału, czyli makaronu. To podobno tam, w samym sercu będą one smakować najlepiej. Ich przygotowanie to lata praktyki, a także receptury, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jaka byłaby to katastrofa, gdyby jakiś Włoch zobaczył spaghetti, które proponujemy.
Makaron prosto z piekarnika to potrawa, która może przyprawić o zawrót głowy prawdziwego smakosza. Jest to wersja dla zabieganych i dla tych, którym nie chce się stać przy garnkach. Przygotowanie składników trwa kilka minut, a cała magia dzieje się w piekarniku. To właśnie tam tworzy się sos, a makaron staje się miękki. Po 45 minutach powstaje obiad, którym zajadać się będzie cała rodzina.
Przepis na pieczone spaghetti
Składniki
- pół kilo makaronu spaghetti,
- 1 spora cebula,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 l bulionu,
- 2 mozzarelle,
- papryka żółta,
- papryka czerwona,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa,
- tarty parmezan,
- sól,
- pieprz,
- suszone oregano,
- słodka i ostra papryka mielona.
Zobacz wideo
Makaron z sosem z konserwą mięsną
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 190°C.
- Paprykę żółtą i czerwoną przemyj i osusz, następnie pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek wyjmij z łupin i przeciśnij przez praskę.
- Naczynie żaroodporne wyłóż surowym makaronem. Całość skrop oliwą, a także posyp solą i pieprzem.
- Na wierzch makaronu ułóż cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa oblej pomidorami z puszki i bulionem. Górną warstwę pomieszaj delikatnie szczypcami.
- Na koniec ułóż pokrojoną mozzarellę i tarty parmezan. Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.
- Po tym czasie wyjmij danie, wymieszaj i podawaj z dodatkiem sera i świeżej bazylii.
OFERTY AVANTI24.PL: Sukienki Medicine na wiosnę z wyprzedaży i nowej kolekcji. Romantyczna midi w kwiaty jest teraz tańsza aż o 55%!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl