-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto, o którym nie będziesz mógł zapomnieć. Proporcje idealnie wymierzone, a krem wprost nie z tej ziemi
Ciasto, o którym nie będziesz mógł zapomnieć. Proporcje idealnie wymierzone, a krem wprost nie z tej ziemi
Czekoladowe ciasta to jedne z najpopularniejszych deserowych propozycji. Dobrze wymierzone proporcje to klucz do słodkiego sukcesu. Ciasto kukułka ma to wszystko w sobie i jest duża szansa, że stanie się liderem wśród domowych ciast.
Nie ma nic lepszego niż ciepła herbata lub kawa, a obok słodkie ciasto, które idealnie dopełnia przyjemne chwile. Jednak gdy klasyczne wypieki zaczynają nam się nudzić, warto wypróbować nowy przepis. Proponujemy ciasto o nazwie kukułka, które jest połączeniem słodkiej czekolady i kremowego nadzienia. Wszystko to daje w efekcie wypiek, który smakiem każdemu zawróci w głowie. Pamiętać jednak trzeba, że aby ciasto wyszło, potrzebne są cierpliwość i staranność.
Przepis na ciastko kukułka
Składniki na ciasto:
- 6 dużych jajek,
- 300 g cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na nasączenie:
- szklanka mocnej herbaty lub kawy,
- 4 łyżeczki cukru,
- sok z cytryny.
Składniki na krem:
- 1 l słodkiej śmietanki 36 proc.,
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- pół szklanki wody.
Składniki na polewę:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 150 g słodkiej śmietanki 36 proc.,
- 20 g masła.
Zobacz wideo
Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Sposób przygotowania:
- Dno przygotowanej blaszki wysmaruj masłem, posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotuj biszkopt. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Żółtka oddziel od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Po rozpuszczeniu wlewaj żółtka, cały czas miksuj.
- Wymieszane suche składniki przełóż do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników. Następnie wlewaj rozpuszczone masło, zmiksuj masę na najmniejszych obrotach miksera.
- Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej blaszki. Formę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po wypieczeniu pozostaw biszkopt w lekko uchylonym urządzeniu.
- Po wystudzeniu przełóż ciasto na blat i przekrój je pół tak, aby powstały dwa placki.
- Teraz przygotuj płyn do nasączenia. Kawę lub herbatę zaparz, dodaj cukier oraz sok z cytryny.
- Gdy napój stygnie zajmij się kremem. Żelatynę wsyp do rondelka, zalej zimną wodą i odstaw na około 5 minut. Po tym czasie ją podgrzej i mieszaj do rozpuszczenia. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj wystudzoną żelatynę i drobny cukier. Wymieszaj do połączenia składników.
- Dolny placek biszkopta włóż ponownie do blaszki. Równomiernie wylej na niego przygotowany płyn do nasączania. Następnie wyłóż połową kremu i przykryj drugą częścią ciasta. Ponownie nasącz i wyłóż krem. Włóż ciasto do lodówki.
- W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki, umieść w misce wraz z masłem i śmietanką. Rozpuść w kąpieli wodnej, zamieszaj i pozostaw do przestygnięcia.
- Schłodzone ciasto polej zimną polewą i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl