Ciasto, o którym nie będziesz mógł zapomnieć. Proporcje idealnie wymierzone, a krem wprost nie z tej ziemi

Czekoladowe ciasta to jedne z najpopularniejszych deserowych propozycji. Dobrze wymierzone proporcje to klucz do słodkiego sukcesu. Ciasto kukułka ma to wszystko w sobie i jest duża szansa, że stanie się liderem wśród domowych ciast.

Nie ma nic lepszego niż ciepła herbata lub kawa, a obok słodkie ciasto, które idealnie dopełnia przyjemne chwile. Jednak gdy klasyczne wypieki zaczynają nam się nudzić, warto wypróbować nowy przepis. Proponujemy ciasto o nazwie kukułka, które jest połączeniem słodkiej czekolady i kremowego nadzienia. Wszystko to daje w efekcie wypiek, który smakiem każdemu zawróci w głowie. Pamiętać jednak trzeba, że aby ciasto wyszło, potrzebne są cierpliwość i staranność.

Przepis na ciastko kukułka

Składniki na ciasto:

  • 6 dużych jajek,
  • 300 g cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na nasączenie:

  • szklanka mocnej herbaty lub kawy,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • sok z cytryny.

Składniki na krem:

  • 1 l słodkiej śmietanki 36 proc.,
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • pół szklanki wody.

Składniki na polewę:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g słodkiej śmietanki 36 proc.,
  • 20 g masła.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Sposób przygotowania:

  1. Dno przygotowanej blaszki wysmaruj masłem, posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj biszkopt. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Żółtka oddziel od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Po rozpuszczeniu wlewaj żółtka, cały czas miksuj.
  4. Wymieszane suche składniki przełóż do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników. Następnie wlewaj rozpuszczone masło, zmiksuj masę na najmniejszych obrotach miksera.
  5. Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej blaszki. Formę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po wypieczeniu pozostaw biszkopt w lekko uchylonym urządzeniu.
  6. Po wystudzeniu przełóż ciasto na blat i przekrój je pół tak, aby powstały dwa placki.
  7. Teraz przygotuj płyn do nasączenia. Kawę lub herbatę zaparz, dodaj cukier oraz sok z cytryny.
  8. Gdy napój stygnie zajmij się kremem. Żelatynę wsyp do rondelka, zalej zimną wodą i odstaw na około 5 minut. Po tym czasie ją podgrzej i mieszaj do rozpuszczenia. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj wystudzoną żelatynę i drobny cukier. Wymieszaj do połączenia składników.
  9. Dolny placek biszkopta włóż ponownie do blaszki. Równomiernie wylej na niego przygotowany płyn do nasączania. Następnie wyłóż połową kremu i przykryj drugą częścią ciasta. Ponownie nasącz i wyłóż krem. Włóż ciasto do lodówki.
  10. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki, umieść w misce wraz z masłem i śmietanką. Rozpuść w kąpieli wodnej, zamieszaj i pozostaw do przestygnięcia.
  11. Schłodzone ciasto polej zimną polewą i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.