Wiele ciast określa się mianem najlepszego. Jednak jedno z nich deklasuje całą resztę. Wszystko za sprawą kremowej masy, która otoczona jest kruchymi plackami. Gdy ten wypiek podawany jest na stół, znika w mgnieniu oka. Zrobienie jednej blachy to za mało.
Fot. Shutterstock, Joanna Dorota
REKLAMA
REKLAMA
Kto nie lubi ciasta, które łączy w sobie wszystko, co odpowiedni wypiek powinien posiadać? W sam raz kruche placki, a krem tak lekki i słodki, że rozpływa się w ustach. Jeśli o sernik toczą się spory, w tym wypadku nie ma się o co kłócić. Karpatka przez wielu określana jest królową wypieków i nie ma sobie równych. Dodatkowo jej sposób przygotowania jest tak prosty, że zaliczenie fiaska jest wręcz niemożliwe. To ciasto idealnie sprawdza się na każdej imprezie rodzinnej lub innej okazji. Jeśli jeszcze nigdy go nie robiłeś lub nie jadłeś, nie wiesz, co tracisz. Gdy tylko poznasz ten smak, nie zechcesz kosztować już niczego innego.
REKLAMA
Przepis na klasyczną karpatkę
Składniki na placki parzone:
150 g masła,
szklanka wody,
szklanka mąki pszennej,
5 jajek,
sól,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
kostka masła,
2 szklanki mleka,
2 budynie waniliowe,
4 łyżki cukru.
Zobacz wideo Przepis na kremową karpatkę
Sposób przygotowania ciasta parzonego:
Do średniego garnka wlej wodę oraz umieść masło. Zagotuj całość na średnim ogniu i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie zdejmij z ognia i dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Ponownie włącz palnik i na niewielkim ogniu zagotuj mieszankę. Co jakiś czas mieszaj.
Gdy ciasto stanie się jednolite i gładkie, pozostaw je do wystudzenia. Kolejnym krokiem jest dodawanie stopniowo jajek. Wbijaj je po jednym, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką. Na dnie rozłóż połowę przygotowanej masy. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Czynność powtórz z drugą połową masy.
Sposób przygotowania kremu:
Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz cukier. Całość doprowadź do wrzenia i mieszaj do rozpuszczenia.
W miseczce wymieszaj pozostałą część mleka i budyń. Składniki powinny się połączyć.
Zmniejsz ogień i stopniowo wlewaj do mleka zawartość miseczki, cały czas mieszaj.
Gdy krem stanie się kremowy, gęsty i jednolity zdejmij go z ognia. Pozostaw do przestygnięcia.