Strzelczyk zaszalał i zrobił obiad za kilka zł. To smak dzieciństwa podany na talerzu

O smakach dzieciństwa można rozmawiać cały dzień. W zależności od rodziny, regionu, a także czasu jadało się co innego. Tomasz Strzelczyk postanowił przypomnieć jeden z najbardziej kultowych przepisów. Jest tani, prosty, a jaki smaczny! Ślinka sama cieknie.

Kucharz Tomasz Strzelczyk to uczestnik IV edycji znanego wszystkim programu MasterChef. Dzięki oryginalnemu podejściu do kuchni trafił do finałowej piątki. Przygodę kulinarną kontynuuje na swoim blogu oraz platformie YouTube, gdzie dzieli się swoim spojrzeniem na tradycyjne przepisy.

Jakiś czas temu postanowił przypomnieć tradycyjne danie, o którym nie każdy już pamięta. To staropolskie prażoki podane z okrasą z boczku i cebuli. Jak sam zaznaczył, zrobienie samych ziemniaczanych klusek z mąki i ziemniaków kosztuje niewiele. Warto więc co jakiś czas przypomnieć sobie ten smak i przedstawić go rodzinie.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na tradycyjne prażoki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 320 g mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.
  • Składniki dodatkowe:
  • 300 g wędzonego boczku,
  • cebula.
 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i przemyj w zimnej wodzie. Następnie umieść je w garnku, do którego także wlej chłodny płyn. Wsyp również sól i gotuj do miękkości.
  2. Po ugotowaniu odcedź kartofle, jednak nie wylewaj całej wody. Powinna mierzyć do połowy ziemniaków. Do dalej gotujących się warzyw wsyp mąkę, wymieszaj, rozdrobnij i dalej gotuj na mniejszym płomieniu przez około 10 minut.
  3. Po tym czasie za pomocą miksera połącz ze sobą składniki. Posól, popieprz i wymieszaj.
  4. Powstałą masę odstaw do przestygnięcia i przygotuj dodatki.
  5. Boczek pokrój w większą kostkę i wrzuć go do rondelka. Podsmaż na małym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój cebulę w piórka.
  6. Po wytopieniu boczku dodaj cebulę i zeszklij całość. Na koniec odlej niewielką ilość wytopionego tłuszczu na patelnię i podgrzej go.
  7. Z powstałej masy ziemniaczanej formuj małe, nierówne kulki i podsmaż je na patelni. Smaż z każdej strony przez kilka minut.
  8. Po wysmażeniu przełóż je na talerz i oprósz przygotowaną okrasą zrobioną z boczku i cebuli.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.